Až dosud existovaly jen převážně spekulativní domněnky o stranách syrských “rebelů” podporovaných Obamovou administrativou a Západem pokoušejícím se svrhnout Asada, že různé skupiny jsou buď podporovány, nebo infiltrovány frakcemi sestávajícími z Al-Káidy, džihádistů a dalších extremistických islamistických skupin. Tyto spekulace se nyní staly podle výňatků z britské obranné studie publikovaných pondělním Daily Telegraph faktem, podle něhož džihádisté a členové skalních islamistických skupin tvoří téměř polovinu sil bojujících proti syrskému prezidentovi Bášaru Asadovi. Jak hlásila AFP, analýza od obranných konzultantů z IHS Jane’s, která má být v plném znění publikována koncem tohoto týdne, uvádí počty sil rebelů na asi 100 000.


A polovina z tohoto počtu jsou bojovníci na ideologické křížové výpravě proti Západu, kteří jsou buď částečně, nebo plně přidruženi k Al-Káidě  a kteří vždy shání takového sponzora, když provádí jakoukoliv vojenskou operaci, který je v daný okamžik nejvýnosnější. Dělá se to se zbraněmi Made in USA.

Dobrá zpráva: vnitřní rozdělení a nedostatek soudržnosti vedl k tomu, že tyto skupiny se od propuknutí násilností rozdělily do až 1 000 band, zjišťuje studie. To je ale zároveň i špatná zpráva: jak ve svém úvodníku varoval Putin, různé žoldnéřské skupiny vyzbrojené Západními zbraněmi teď nebo v kterýkoliv okamžik v budoucnosti mohou, dojde-li ke slábnutí konfliktu, nalézt nové zdroje financování, ať už jsou to saúdské a katarské zájmy nebo jiné, a použít těchto zbraní proti tomu samému zdroji, co jim pomáhal: samotným USA, což by nakonec vedlo do toho samého průšvihu, který přetvořil Usámu bin Ládina z „bojovníka za svobodu“ na nejhledanějšího muže Ameriky.

Více od AFP:

[quote align="center" color="#999999"]

O těch silách rebelů IHS Jane’s odhaduje, že kolem 10 000 jsou džihádisté bojující za skupiny přidružené k Al-Káidě a dalších 30 000 až 35 000 jsou skalní islamisté, kteří se liší od džihádistů v tom, že se soustřeďují jen na Syrský konflikt, a nikoliv na globální islamistický boj.

„Povstání nyní dominují skupiny, které mají na tento konflikt přinejmenším islamistické hledisko,“ řekl britským novinám Charles Lister, autor této analýzy.

„Myšlenka, že jsou to převážně sekulární skupiny, co vedou opozici, je prostě neúnosná.

 „Bude-li Západ vypadat, jako by neměl zájem na odstranění Asada, tak se i umírnění islamisté nejspíš posunou blíže k extremistům,“ varoval.

Studie je založena na rozhovorech s militanty a na zpravodajských odhadech.[/quote]

Tak až příště vystoupí Obama na pódium a bude horlit za urychlení pomoci a vyzbrojování těchto žoldnéřů „rebelů“, kteří nejsou nic jiného než ideologičtí džihádisté, tak by se ho snad někdo mohl zeptat, jak dlouho to ještě potrvá, než se těchto zbraní použije proti americkým občanům na americké půdě?

To by rovněž vysvětlilo, proč je administrativa tolik proti tomu, aby se „spočinulo nohou na půdě“ – konec konců, proč ohrožovat životy amerických vojáků, když můžete mít Al-Káidu, aby obstarala bojování za vás. Ale jen dokud se samozřejmě neobrátí proti vám.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com