Chemický útok na Izrael mohou syrští rebelové provést z vládou kontrolovaných území jako „významnější provokaci“, řekly RT četné zdroje. Tyto zprávy přichází spolu s tím, jak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navrhl, že Sýrie převede svůj arzenál chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu kvůli následnému zničení, aby se zamezilo možným vojenským útokům proti této válkou zmítané republice. Moskva rovněž naléhala na syrské úřady, aby se připojily k Organizaci za zákaz chemických zbraní. Tento návrh byl již předán syrskému ministru zahraničí Walid al-Muallemovi, který se v pondělí s Lavrovem sešel v Moskvě k rozhovorům.


„Nevíme, zda Sýrie tento návrh přijme, ale pokud by to, že se chemické zbraně skladované v této zemi uvedou pod mezinárodní kontrolu, mohlo pomoci zabránit vojenským útokům, tak okamžitě s Damaškem na tom zahájíme práce,“ řekl Lavrov.

Syrský ministr zahraničí moskevskou iniciativu uvítal, „vzhledem ke starosti syrské vlády o životy našich lidí a bezpečnost naší země,“ řekl Muallem v pondělí odpoledne.

Před několika hodinami americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že syrský prezident Bášar Asad, aby se vyhnul vojenské operaci, tak má týden na to, aby se vzdal kontroly „nad každým kousíčkem“ svých zásob chemických zbraní ve prospěch mezinárodní komunity. „Není to ale o tom, dělat to, ale udělat to nelze,“ dodal, když mluvil na mediální konferenci v Londýně, jelikož provádí svou evropskou túru, aby nasbíral podporu pro Obamou navržený „omezený“ útok proti Sýrii.

Americká administrativa obvinila syrskou vládu z údajného použití chemických zbraní 21. srpna na damašském předměstí. Washington trval na tom, že zpravodajství to dokázalo, ale až dosud odmítal zveřejnit byť jediný kousek konkrétně dokazující vazbu tohoto smrtelného incidentu s Assadovým režimem.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com