Představitelé Nového Zélandu varovali na konferenci konané v Číně před nebezpečím plynoucím z toho, že by do své země pustili geneticky modifikované plodiny. Na Mezinárodní konferenci o etnických potravinových kulturách a bezpečných potravinách zaznělo mnoho různých témat a mnoho času bylo věnováno právě diskusím o přínosech a rizicích geneticky modifikovaných plodin. Je důležité, abychom věnovali pozornost tomu, co se kolem geneticky modifikovaných plodin odehrává.


Zatímco Spojené státy jsou v čele zemí usilujících o využívání geneticky modifikovaných plodin, obchodování s nimi a podporu korporací, které je produkují, jiné země zaujaly opatrnější postoj, kterým by se naši politici mohli inspirovat. Některé země zřejmě následují rozhodnutí Itálie zakázat alespoň některé geneticky modifikované produkty.

„Čína skvělým způsobem zahájila diskusi o geneticky modifikovaných plodinách, když pozvala přední vědce a lékaře, kteří předložili důkazy o kulturních, ekologických a vážných zdravotních rizicích geneticky modifikovaných potravin,“ řekla Claire Bleakly z organizace GE-Free NZ.

Spojené státy byly na konferenci zmiňovány jako příklad špatného postupu. Jeden z řečníků, Jack Heinemann, upozornil na to, jak rozmanitost, výnosy a trvale udržitelné způsoby pěstování ustoupily do pozadí kvůli komercializaci sóji, kukuřice, bavlny, cukrové třtiny a canoly.

Zastánci toho, aby se geneticky modifikované plodiny na Nový Zéland nedostávaly, si z konference odnesly mnoho podpůrných argumentů, včetně toho, že ekonomika země by mohla utrpět, kdyby se geneticky modifikované potraviny začaly používat ve velkém. Uvědomují si, že obyvatelé Nového Zélandu i ostatních zemí geneticky modifikované potraviny odmítají a že by to dali najevo menším utrácením.

„Indikátory výkonnosti a celosvětová poptávka po geneticky modifikovaných potravinách ukazují, že farmáři pěstující geneticky modifikované plodiny by ekonomicky ztráceli,“ řekl mluvčí organizace GE-Free NZ Jon Carapiet. „Je to vážné varování pro velké hráče, jako jsou Federated Farmers, Fonterra a vláda, že musejí naslouchat spotřebitelům a poskytovat to, co si trh žádá. V současné době jdou špatným směrem, když ustupují právně zaručeným zájmům biotechnologických výrobců.“

Na konferenci se rovněž diskutovalo o super-plevelu odolnému vůči pesticidům a škůdcích, kteří se vyvíjejí v souvislosti se stále intenzivnějším používáním chemikálií. Trvale udržitelné metody v zemědělství byly hlavním tématem konference. Geneticky modifikované plodiny byly kritizovany pro nízkou výnosnost a negativní dopady na zdraví. Nikdo z představitelů Spojených států se konference nezúčastnil, ačkoli alespoň jeden zástupce Ministerstva zemědělství se na ní objevit měl.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: naturalsociety.com