Indie spustila svoji první doma vyrobenou letadlovou loď čímž se připojila k světové vojenské elitě toto pondělí, dva dny po aktivaci první indické jaderné ponorky, tento akt je oslavován jako obrovský krok v technologických schopnostech země. INS Vikrant byla spuštěna s dvou ročním zpožděním s uváděnou cenou kolem 7.7 miliard dolarů. Dokončením 37,500 tunového plavidla Indie vstoupila do elitní skupiny vojenských supervelmocí schopných navrhování a budování letadlových lodí. Ostatními národy jsou Velká Británie, Francie, USA a Rusko.


Průtahy byly údajně způsobeny kvůli problémům s dodávkami speciální oceli z Ruska.

„Je to pro nás významný mezník“ řekl ministr obrany A.K. Anthony během slavnostního ceremoniálu v jižním městě Kochi. „Je to pouze první krok v dlouhé cestě, avšak velmi důležitý“.

Po své první plavbě se INS Vikrant vrátí do doků, aby mohla být dokončena řada lodních kontrolních systému či obytných prostor . Jakmile bude stavba dokončena, plavidlo projde přísnými testy v roce 2016 a očekává se, že vstoupí do aktivní služby v roce 2018.

INS Vikrant je schopna pojmout 36 stíhaček, přičemž časový interval mezi odlety z plavidla činí 3 minuty. Tento interval ale může být snížen na méně než 2 minuty.

Indie v nedávné době investovala miliardy dolarů do modernizace své armády a podle odhadů KPMG, země zaplatí dalších 112 miliard dolarů za výdaje na obranu v letech 2010 až 2016. V neděli, vláda oznámila aktivaci první jaderné ponorky, která byla navržena a vyrobena v Indii což ministerský předseda Manmohan Singh nazval „obřím krokem“ pro národ.

Přidáním plavidla do flotily Indie dosáhla nové možnosti v odpalování střel jenž byla předtím schopna odpálit pouze ze země či vzduchu.

Ponorka INS Arihant (Ničitel nepřátel) je součástí indického plánu postavit 5 lodí schopných odpalovat jaderné hlavice.

Indická vláda si klade za cíl modernizovat post-sovětskou výzbroj. V současné době, Indie vlastní jednu zastaralou britskou letadlovou loď, jenž obdržela od Velké Británie v roce 1987.

Nové přírůstky do Indického vojenského arzenálu mají za úkol posílit Indickou vojenskou přítomnost v regionu, ve kterém stále roste čínský vliv. Analytici říkají, že Indie celkově zaostává za Čínou, co se týče jejích vojenských schopností.

C. Uday Bhaskar, bývalý námořní důstojník a dřívější ředitel Národní námořní nadace sídlící v Novém Dilí řekl, že loď by mohla „zvýšit důvěru ve vojenské schopnosti Indie“ ale „nezmění nerovnováhu sil s Čínou“.

Překlad: Aleš Caisek

Zdroj:  rt.com