Ve zvláštním interview syrský prezident bojující v občanské válce říká, že svržení egyptského prezidenta Mursího ‚je pádem politického islámu.‘ ‚Nemůžete lidi oblbovat pořád,‘ dodává. Syrský prezident Bášar Asad řekl v prohlášení vystaveném ve středu na jeho oficiální facebookové stránce, že ty masivní protesty proti jeho islamistickému egyptskému protějšku přivodí pád „politického islámu.“ „To, co v Egyptě probíhá, je pád toho, co je známo jako politický islám,“ řekl Asad v interview se syrskými státními novinami Ath-Thawra, z čehož výňatek byl vystaven na Internetu.


„Kdekoliv na světě, kdokoliv používá náboženství pro politické cíle nebo ve prospěch některých a nikoliv dalších, ten padne,“ řekl Asad.

„Nemůžete lidi pořád oblbovat, natožpak egyptský lid, který má tisíce let starou civilizaci, a který se jasně ztotožnil s myšlenkami arabského nacionalismu,“ dodal.

Aktivisté, co se vlámali do ústředí Muslimského bratrstva v Káhiře (Foto: EPA)

„Po celém roce reality v tom má egyptský lid jasno. Jednání Muslimského bratrstva jim pomohlo spatřit ty lži, jichž toto hnutí použilo, aby v Egyptě zahájilo lidovou revoluci.“

Plné zaznamenané interview má být vydáno ve čtvrtek, den po masových pouličních protestech v Egyptě, co skoncovaly se svrženým Mohamedem Mursím z tohoto Bratrstva.

Mezi režimem v Damašku a Muslimským bratrstvem panuje už dávná nevraživost a v Sýrii se od 80. let členství v této skupině trestalo smrtí.

Syrská větev tohoto Bratrstva dnes hraje klíčovou roli v exilové opoziční Národní koalici, kterou uznalo více než 100 států a organizací za legitimního představitele Syrského lidu.

V tom samém interview tvrdil Asad, že země konspirující proti Sýrii už v kampani za svržení jeho režimu „použily všech svých nástrojů.“

Asad odmítl myšlenku, že to, co se v Sýrii už přes dva roky děje, je revolucí. Místo toho tvrdil, že jde o konspiraci Západu a některých arabských států na destabilizaci jeho země.

„Ty země, které proti Sýrii konspirují, už použily všech svých nástrojů… a nic jim už nezbývá kromě přímé vojenské intervence,“ řekl Asad v interview s dodatkem, že k takové intervenci nedojde.

K těmto komentářům došlo v souběhu se shromážděním Západem podporované Syrské národní koalice v Istanbulu ke druhému pokusu Asadových oponentů po mnoha měsících sjednotit své řady.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: ynetnews.com