AC24: BIS – Banka pro mezinárodní vypořádání – je institucí koordinující mezinárodní platební systém a celosvětovou vzájemnou koordinaci centrálních bank. Také se jí přezdívá „centrální banka centrálních bank“. Pro tak řečené konspirační teoretiky je to tudíž, jedno z hlavních ústředí spiknutí banksterů proti světové ekonomice, svobodnému trhu a demokratickému systému. BIS se děsí čerstvé bankovní krize kvůli globálnímu nárůstu dluhopisů, neboť ty dmoucího se požadovaného výnosy po celém světě ohrožují investory ztrátami bilionů dolarů a brzkou finanční krizí, pokud něco banky proti tomuto šoku nepodepře, varovala Banka pro vypořádání…


Marcus Nunes z Fundação Getúlio Vargas in São Paulo řekl, že tato zpráva „páchne Rakušanstvím“, čímž poukazuje na hledisko skalních přívrženců Rakouské ekonomické školy, že směřování dluhového nájezdu by se mělo nechat volné pole, aby šel svou cestou. Profesor Nunes má strach ze zopakování roku 1937, kdy předčasné utažení podmínek přivodilo potrat zotavení z deprese. – UK Telegraph

Dominantní sociální téma: S jeho žrádlem pocházejícím z horoucích pekel, bude hlasem tohoto spoutaného monarchy skučet ‚Zkáza‘, a nechť vyrazí váleční psi…

Analýza volného trhu: Není úniku před tím, o co Banka pro mezinárodní vypořádání požádala. Vrcholní muži v této povznesené instituci požadují globální depresi.

A jen aby se zajistilo, že lidé zvláště na Západě budou důkladně zmatení, až sklouznou do hladu a zoufalství, tak se zase vytahuje argumentace Rakouskou ekonomickou školou – jak vidíme z tohoto výše uvedeného výňatku.

Myšlenka za tím, co je krásně výpravná a nelítostně nad věcí, je ta, že když se tisknou peníze, což v moderní éře jde, aby se podepřely krachující instituce, tak se tím jen prodlouží utrpení a ekonomický propad.

To je naprostá pravda, ale abychom z toho obvinili „Rakušanství“ – a Rakušanství je výraz pro opovržení, jelikož správný výraz je Rakouská ekonomická škola – tak to zcela postrádá autentičnost. Jen proto, že někdo chápe realitu ekonomiky, to neznamená, že někdo podporuje tento druh ruinování, který BIS teď požaduje.

Nejsou to proponenti svobodných trhů, kdo způsobil tuhle katastrofu. Udělali to centrální bankéři svým prosazováním stanovovaných cen a monetární expanze. Odhodláni kontrolovat všechny prvky globalismu a udržet je fungovat, natiskli desítky bilionů, aby zastavili to rozsypávání, k němuž musí nevyhnutelně dojít. Tím, že to protáhli, prodloužili miliardám lidí agonii nezaměstnanosti a ekonomické nefunkčnosti.

Tady je z toho článku více:

[quote align="center" color="#999999"]

Trhy utrpěly globálním výprodejem aktiv, včetně dluhopisů poté, co přišly od US Federálních rezerv signály, že do poloviny roku 2014 by mohly QE (tisk nových peněz) skončit … Tato ve Švýcarsku sídlící instituce řekla, že ztráty na US pokladničních poukázkách samotných dosáhnou 1 bilionu dolarů, pokud vzrostou průměrné požadované výnosy o 300 bazických bodů s ještě většími škodami v řetězci katastrof strhávajících o 15% až 35% HDP Francie, Itálie, Japonska a UK.

„Takovéto ohromné vzepjetí by mohlo přijít relativně rychle,“ říká BIS ve své výroční zprávě, s odkazem na 1994… „Někdo musí nakonec tohle riziko úrokových sazeb zadržet. Jelikož to budou zahraniční a domácí banky, kdo tyhle ztráty zažijí, představují úrokové sazby rizika pro stabilitu, když se to neprovede s velkou opatrností.“

Varování přichází poté, co US Federální rezervy minulý týden spustily nejdramatičtější poskok v nákladech US půjček za více než desetiletí povídáním o brzkém opuštění kvantitativního ulehčování v globálním systému. Od té doby, kdy začal Fed mluvit takhle drsně, tak výnosy z 10-letých pokladničních poukázek vyskočily o 80 bazických bodů, takže v pátek zavíraly na 2,51%. Vedlejší účinky se začaly projevovat na vynořujících se trzích, když do Číny přitekl zpětný tok horkých peněz a nové úvěry v Portugalsku, Španělsku a Itálii naráží na nervozitu.

Nomura řekla, že v Evropě zase jednou došlo k rupnutí US výnosů a ke zkratu zotavení US trhu s domy. To doupě centrálních bankéřů, BIS, prohlásilo, že úřady si musí pospíšit s utažením monetárních kohoutů i přes obavy z dluhopisů s varováním, že teď už kvantitativní ulehčování a nulové sazby čím déle pokračují, tím přináší větší nebezpečí. „Centrální banky už nemohou udělat více, aniž by omezily rizika, která vytvořily,“ řekla BIS v tom, co obnáší frontální útok na věrohodnost politiky ultra-stimulace.

Když popsala monetární politiku jako „globálně velice přizpůsobivou“, tak varovala, že „rovnováha prospěchu z výhodných nákladových podmínek bude nevyhnutelně čím dál méně a méně výhodná.“ Vypadá to, že BIS volá po kombinovaném monetárním i fiskálním utažení šroubů, což vyvolává vzteklá varování od ekonomů celého světa, že tím hrozí druhým ponorem do krize a že „tohle je oživením likvidacionismu ze 30. let. Pokud se to uplatní, tak to hrůzně světovou ekonomiku poškodí,“ říkají.

„… Centrální banky nemohou zajistit trvalou udržitelnost fiskálních financí,“ říká BIS. Nouzovými opatřeními si politici koupili čas pro vlády, aby dali do pořádku své rozpočty a utkaly se s hlubší krizí padající produktivity, ten byl ale promrhán. Bylo zapotřebí reforem k prořezávce mrtvých částí lesa a k uvolnění nové energie. Růst produktivity v bohatých státech se propadl z 1,8% mezi lety 1980-2000 na 1,3% mezi lety 2001-2007, a v Británii a Itálii se obrátil do záporných čísel.

„Rozšiřování monetárních stimulů snižuje tlak na ty, u nichž je třeba, aby jednali. Nakonec to bude jedině nucený program nápravy a reforem, který ekonomice vrátí sílu a vyvine potřebný tlak, říká BIS volající po drakonickém fiskálním škrcení, aby se zamezilo budoucím dluhovým krizím ve všech velkých průmyslových ekonomikách s tím, že je zapotřebí, aby Británie v první řadě rozštípla problém s HDP, aby se vypořádala s náklady stárnutí. „Ve většině pokročilých ekonomik dosáhl veřejný dluh úrovní, které nemají v dobách míru precedens.

Aby to bylo ještě horší, oficiální dluhové statistiky pravý rozsah fiskálních problémů podceňují. Že se vypořádávají s omezeními solventnosti je nebezpečná iluze. Investoři do dluhopisů mohou vlády tvrdě a rychle potrestat a udělají to. „Vlády musí zdvojnásobit své úsilí, aby se zajistilo, že jejich fiskální trajektorie jsou udržitelné. Růst prostě nebude dostatečně vysoký sám o sobě. Odkládání těchto nepříjemností s sebou nese skrytý tlak – což je současná situace v četných zemích jižní Evropy.

Volání po dvojčinném fiskálním i monetárním škrcení je pozoruhodné, neboť to zpochybňuje široce zastávané hledisko, že snadné peníze jsou kriticky důležité k usnadnění cesty ke krácení rozpočtů a BIS je tak v tvrdém konfliktu s Mezinárodním měnovým fondem a s většinou anglo-saských ekonomů, jakož i s francouzskými a asijskými, stejně jako s týmem premiéra Shinzo Abe v Japonsku, což je hořká roztržka o směřování globální ekonomické politiky v kritickém momentě. Kritici říkají, že BIS diskredituje monetární zotavení už před tím, než se ujasní, jestli je Západ už bezpečně venku z lesa.

Teď by mohlo být daleko těžší tlačit na nová QE (tisk peněz), když je to ohroženo povídáním o brzkém omezování skupování dluhopisů. Scott Summer z Bentley University říká, že BIS se mýlí, když tvrdí, že zdržováním odchodu z QE a od nulových úroků je samo od sebe nebezpečné. Historické záznamy z US v roce 1937 ukazují, že příliš rychlá akce může vést k vážným ekonomickým recidivám krize.

Když to US v roce 1951 zdržely, byly škody minimální a snadno zvládnutelné. Profesor Sumner varoval, že Evropa riskuje, že bude následovat Japonsko v deflačním propadu ekonomiky, pokud přijme radu od BIS a bude trvat na své současné politice škrcení. [/quote]

Omlouváme se za tak dlouhé citace, tohle je ale pozoruhodný článek a nelítostně jasně uvádí, co mají zjevně vrcholní myslitelé z BIS na mysli. Už jsme viděli, jak centrální bankovnictví vytváří globální krizi o nic méně extrémní než Velká Deprese, a ti teď usilují o její prohloubení.

A jen aby zajistili, že všichni správně pochopí, co přichází, zjevně koordinovali čínské utažení šroubů s prohlášením Bena Bernankeho o „omezení“ současných stimulů.

A proč vlastně ta BIS volá po globální depresi? To necháme na vás, abyste si to sami rozhodli, drazí čtenáři. Ale to, co se dnes děje, v nás budí podezření, že i Velká deprese byla podobně zmanipulována a z podobných důvodů.

Chaos byl vždy nástrojem globalismu.

Závěr: „Krev a zkáza budou tak zažité / A strašné věci tak důvěrně známé / Že i matky se jen usmějí, když zahlédnou / Svá dítka čtvrcená rukama války; / Všechna lítost bude zadušena zvyky pokleslých skutků: / A císařův duch zuřivě prahnoucí po pomstě, / S žrádlem pocházejícím z jeho strany z horoucích pekel, / Bude hlasem tohoto svázaného monarchy / Křičet ‚Zkáza‘ a nechť vyrazí váleční psi;/ Tyto šílené skutky budou páchnout nad zemí / Spolu s hnijícími lidmi úpícími o pohřbení.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com