Edward Snowden před chvílí přistál na letišti Šeremetěvo v Moskvě, ale jelikož je americkým občanem bez ruského víza, zůstane v tranzitní zóně. A jak hlásí Reuters, máme teď určité podrobnosti o jeho dalších destinacích, přinejmenším podle zdrojů Interfax v Aeroflotu: nejdříve Havana na Kubě a nakonec Caracas ve Venezuele, jak už se spekulovalo dříve (ačkoliv to může docela být zavádějící). Dost zvláštní, žádný Island (aspoň prozatím).


Od Reuters :

Bývalý kontraktor americké Národní bezpečnostní agentury Edward Snowden v pondělí z Moskvy odletí na Kubu a pak se plánuje vydat do Venezuely, řekl v neděli zdroj z ruské aerolinie Aeroflot.

Zdroj řekl, že Snowden je už na cestě z Hong Kongu do Moskvy a do 24 hodin odletí do Havany.

Jihočínský Morning Post rovněž hlásil, že Snowden odletěl z Hong Kongu do Moskvy a že jeho konečnou destinací by mohl být Ekvádor nebo Island. Webovka proti utajování WikiLeaks uvedla, že Snowden směřuje do nejmenované „demokratické země“.

Let do Moskvy podnítil spekulace, že Snowden by mohl zůstat v Rusku, jehož vůdci Spojené státy obviňují z dvojích standardů demokratičnosti a dělají šampióny z veřejných osobností, které zpochybňují Západní vlády.

Ale Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že neví, jaké jsou Snowdenovy plány a že ministerstvo zahraničí odmítlo okamžitě komentovat, zda požádal o azyl.

Státem vedená zpravodajská agentura RIA citovala nejmenovaného činitele zákona, jak říká, že ruské úřady nemají vůči Snowdenovi „žádné požadavky“ a že neexistují žádné příkazy k jeho zadržení.

Zpravodajská agentura Interfax citovala nejmenovaný zdroj, jak říká, že Snowden zjevně neměl ruské vízum, které americký občan potřebuje, aby mohl do Ruska vstoupit, a že nejspíš nemůže opustit tranzitní prostor moskevského letiště Šeremetějevo.

A obrázek příletové haly na Šeremetěvo:

Zdroj: zerohedge.com