Americký ministr zahraničí minulý týden po tvrzeních Obamovy administrativy, že president Bášar Asad použil chemických zbraní, volal po „okamžitých“ náletech na Sýrii, toto hrnutí se do války odmítl šéf spojených náčelníků štábů. Po Kerryho apelu, aby se zaútočilo na syrská letiště, předseda spojených náčelníků štábů generál Martin Dempsey „zahájil proti Kerrymu sérii jedovatých výpadů s požadavky, že chce vědět, jaké by byly přesně plány, co bude po útoku, a s poukazy, že ministerstvo zahraničí nemá moc ponětí o složitosti takovéto operace,“ hlásí YNet News.


Podle této zprávy to vypadá, že Kerry ignoruje skutečnost, že Sýrie má sofistikovaný systém protivzdušné obrany, který by se musel neutralizovat – s téměř nevyhnutelnými ztrátami na životech – než by bylo možno provést jakýkoliv nálet.

Dempsey Kerrymu řekl, že by nešlo, aby US Air Force prostě „shodili na Sýrii pár bombiček“, aniž by nejdříve neprovedly zhruba asi 700 útočných misí k vyřazení integrované protivzdušné obrany této země, a že bez nějakého druhu strategie, jak z toho pak, tento plán Pentagon nemůže podpořit.

Kerryho směšné hrnutí se do války – před nímž už experti varovali, že by mohlo zažehnout třetí světovou válku – přezírá fakt, že Obamova administrativa jedná dost divoce a proti národně bezpečnostním zájmům samotných Spojených států tím, že národ zaplétá do nebezpečného a zbytečného konfliktu, přičemž dodává i těžkou výzbroj teroristům z Al-Káidy, kteří slibují, že jakmile skončí s Asadem, zaútočí na USA a Izrael.

Ta chuť na válku tohoto bývalého prezidentského kandidáta rovněž moc nesedí s jeho kontroverzním aktivismem proti Vietnamské válce z počátku 70. let.

I přes tvrzení Obamovy administrativy, že to byl syrský režim, kdo použil chemických zbraní – aniž by z toho měl jakýkoliv zřetelný prospěch, kromě vyvolání hněvu mezinárodní komunity – tak spousta důkazů ve skutečnosti poukazuje, že to byli rebelové, kdo těchto zbraní použil.

V květnu nezávislé vyšetřování komise Spojených národů o Sýrii hlásilo, že má „silné konkrétní podezření“, že Spojenými státy podporovaní rebelové nasadili plynný sarin.

„Použila to část opozice, ti rebelové, nikoliv vládní úřady,“ řekla členka komise Carla Del Ponte.

Obamova administrativa má zjevně záměr zavést Spojené státy od zase další války, kterou si lze těžko dovolit a v níž nelze zvítězit, i přes výraznou opozici u Amerického lidu vůči takovému dobrodružství.

Nedávný průzkum od Pew ukazuje, že 70% Američanů je proti vyzbrojování syrských „rebelů“, což značí nejvyšší míru opozice od začátku tohoto konfliktu před dvěma lety.

Navíc i další průzkumy ukazují, že velká většina lidí v zemích NATO, jako je UK a Francie, odporuje vyzbrojování rebelů, které opakovaně nachytali při páchání ukrutností, kde k posledním patřila řeznická porážka 14-letého hocha za urážku islámu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com