Takzvaný Zákon na ochranu Monsanta, který byl letos schválen, vyvolal ve světě takovou bouři nevole, že lidé začali proti této biotechnické společnosti protestovat. Od amerického senátora se nyní očekává, že se pokusí prosadit zrušení zákona. Nechvalně známý přílepek, vsunutý do nesouvisejícího zákona o senátním rozpočtu, by mohl být brzy zrušen díky masivním protestům, které vyvolaly legislativní zásah. Zasadil se o něj senátor Jeff Merkley z Oregonu, který ohlásil novelu zákona, jež má odstranit Odstavec 735 (zvaný Zákon na ochranu Monsanta) ze Zákona o konsolidovaných a pokračujících dotacích, který je součástí senátního rozpočtu na rok 2013.


Přílepek, který prošel téměř inkognito a málem unikl pozornosti alternativních médií, poskytuje výrobci geneticky modifikovaných plodin, společnosti Monsanto, plnou imunitu vůči verdiktům federálních soudů v případě, že by některý z geneticky modifikovaných výtvorů působil škody na zdraví či životním prostředí. V podstatě se dá říci, že Monsanto tím získává větší moc než vláda Spojených států. Naštěstí se nám podařilo tento komplot odhalit a věnovat se mu až do okamžiku, kdy byl Zákon na ochranu Monsanta podepsán prezidentem Obamou.

Když se pak zákon stal žhavým tématem, výrazně přibylo článků, které se mu věnovaly – rozhodnutí Senátu však přišlo příliš brzy na to, aby bylo možné celý proces zastavit. Nicméně i po schválení přílepku servery jako Russia Today, NaturalNews, Infowars a NaturalSociety bily hlasitě na poplach. Tak hlasitě, že to vedlo k omluvě senátorky, která sama hlasovala pro přílepek zákona.

Senátorka Barbara Mikulski z Marylandu vydala prohlášení, ve kterém se omluvila za to, že umožnila schválení Zákona na ochranu Monsanta, a slíbila, že bude bojovat proti geneticky modifikovaným produktům a Monsantu. Mnoho dalších senátorů začalo posuzovat dopady zákona poté, co se vše provalilo. Tedy až na senátora Roye Blunta z Missouri, který vlastně pracoval pro Monsanto (dovolil společnosti, aby zákon sepsala, a dostával od ní peníze). Tento přílepek zákona je podle něj zcela rozumný. Proč vlastně neposkytnout Monsantu plnou imunitu vůči zákonům, kterými se všichni ostatní musejí řídit?

Dokonce i Obama si to slíznul na své facebookovské stránce po schválení Zákona na ochranu Monsanta. Většina komentářů kritizovala jeho podpis zákona obsahující kontroverzní přílepek.

Díky mohutným protestům se zdá, že Zákona na ochranu Monsanta by mohl být brzy zrušen. Tentokrát budeme mít mnoho času na to, dát senátorům na vědomí, že hlasují proti veřejnosti, jestliže stojí na straně Monsanta.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  naturalsociety.com