Německé volby se blíží a z mnoha malých věciček, které se v poslední době udály, je to evidentní. Poslední je to, že paní Merkelová se teď zjevně distancuje od svých někdejších požadavků na vytvoření ‚fiskální unie‘ a poskytnutí eurokracii v Bruselu více moci. K této změně v její srdeční záležitosti shodou okolností došlo krátce po jejím summitu s francouzským presidentem Hollandem, což naznačuje, že ten jí nejspíš dal na srozuměnou, že Francie z tohoto nápadu také není nadšená. Jelikož to znamená, že tah směrem k vyšší centralizaci se zpomalí, vnímáme to jako dobré zprávy.


[quote align="center" color="#999999"]

Německá kancléřka Angela Merkel se postavila proti předání více moci Evropské komisi, což je zatím nejjasnější projev toho, že brzdí své ambice vytvořit „fiskální unii“, v níž by se členové eura vzdali kontroly svých rozpočtů ve prospěch Bruselu.

Komentáře pronesené v interview s týdeníkem Der Spiegel přichází dny po rozhovorech Merkelové s presidentem Fracois Hollandem v Paříži a ti dva odhalili spojené návrhy na budoucí podobu euro-oblasti, včetně vytvoření trvalého presidenta fóra Eurogrupy ministrů financí.

Merkelová loni promlouvala silně ve prospěch užší fiskální integrace, ale Francie a někteří další členové eura měly hluboké pochybnosti k postoupení suverenity – ke kroku, který by vyžadoval politicky citlivé změny v dohodách o EU – vypadá to, že si Berlín uvědomil, že tento odpor je příliš silný, aby jej šlo teď překonat.

S tím, jak nadchází zářijové německé volby a nová anti-euro strana hrozí, že si ukousne z podpory jejího konzervativního bloku, tak i Merkelová možná vylaďuje své poselství domácím voličům, z nichž mnozí jsou opatrní ohledně postoupení národních pravomocí.

„Nevidím žádnou potřebu dávat té Komisi v Bruselu v několika následujících lete více pravomocí,“ řekla Merkelová v interview s dodatkem, že se shodla s Hollandem na tom, aby členské státy EU více spolupracovaly na ekonomických otázkách.

„Přemýšlíme např. o trzích práce a penzí, ale rovněž i o daňové a sociální politice. Koordinace ekonomické politiky je až dosud v Evropě slabá, musí se posílit a to je dost odlišné od předání více kompetencí do Bruselu,“ řekla.[/quote]

Pořád ještě mluví o domnělé potřebě ‚větší politické koordinace,‘ ale naštěstí předání více moci byrokratům v Bruselu vypadá, že prozatím už na stole neleží. Bude zajímavé pozorovat, jak na tyto zprávy bude reagovat ta byrokratická kasta uvelebená v Bruselu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com