Odporující si zprávy o čase dodávky protileteckých střel; zdroj řekl ruské zpravodajské agentuře, že není pravděpodobné, že by tyto střely byly dodány před podzimem 2013, zatímco dvoje ruské noviny ohlašují dodávky na rok 2014. V pátek řekl vedoucí výrobce letounů MiG, že Rusko počítá s poskytnutím 10 bojových letounů Mig-29 Sýrii a diskutuje se syrskou delegací o podrobnostech, hlásí zpravodajská agentura RIA. Nemohu říci, kdy by mohly být dodány.


Ruský bojový letoun Mig-29. Foto: REUTERS/Marko Djurica

Mezi tím z Ruska přichází odporující si zprávy o tom, kdy má Moskva naplánovánu dodávku protileteckých střel S-300 Sýrii.

Dvoje ruské noviny, Vedomosti a Kommersant citovaly různé zdroje, když uváděly, že se neočekává dodávka těchto zbraní do příštího roku a zamítaly tvrzení, že tyto střely už byly režimu presidenta Bashara Assada dodány, jak tvrdí AFP.

Vedomosti citovaly zdroj z ruské obrany, jak říká, že není jasné, zda budou tyto zbraně Sýrii dodány už letos, zatímco Kommersant citoval zdroj, jak říká, že dodávka byla plánována až na druhé čtvrtletí 2014.

V odlišné zprávě od ruské zpravodajské agentury Interfax říká zdroj z ruského zbrojního průmyslu, že není pravděpodobné, že by Moskva tyto střely dodala do podzimu 2013.

Zdroj naznačil, že dodávky by mohly být urychleny, kdyby sousední země prováděly na Sýrii nálety nebo kdyby na tuto zemi byl uvalen režim bezletové zóny.

„Co se týče dodávek S-300, ty nemohou začít dříve než na podzim. Technicky je to sice možné, ale hodně to bude záviset na tom, jak se v regionu vyvine situace a jaká bude pozice Západních zemí,“ řekl zdroj mluvící za podmínky anonymity.

Ve čtvrtek hlásil libanonský list Al-Akhbar, že Assad řekl televizi Al-Manar, že tyto střely už do Sýrie dorazily, ale všechny zprávy naznačují, že ty rakety ještě dodány nebyly.

Assad, když mluvil o dodávkách S-300 do Sýrie, tak řekl Al-Manar, že Rusko je „odhodláno to dodat a ani návštěva ministerského předsedy Binyamina Netanyahu, ani současná krize dodávky zbraní neovlivní.“

„Kontrakty s Ruskem nejsou vázány na krizi a Rusko je odhodláno tyto kontrakty realizovat,“ řekl. „Všechno, na čem jsme se s Ruskem dohodli, proběhne, a částečně už to proběhlo.“

Citovali ho, jak říká, brzy těch raket dorazí ještě více.

Zdroj blízký ruskému ministerstvu obrany řekl, že v souvislosti s S-300 už došlo k „bankovním transferům“, že ale ruské banky začínají být ohledně obchodování s Assadem více nervózní.

Izrael prošetřuje Assadovo tvrzení, že ty střely už dorazily, zatímco Channel 2 a 10 hlásily, že nevěří, že ty střely už dorazily.

Protiletecké střely S-300 mají dosah 200 km, což je schopnost zasáhnout letadla v severním Izraeli. To by vytvořilo bezletovou zónu, která by znemožnila Izraelskému letectvu, aby operovalo podél syrských a libanonských hranic zrovna v okamžiku, kdy jsou tyto obě země na pokraji vzplanutí.

V pátek hlásil žurnalista Ali Branstien v hebrejském deníku Ma’ariv, že ministerský předseda Binyamin Netanyahu při své schůzce s ruským presidentem Vladimirem Putinem z počátku tohoto měsíce řekl, že Izrael zabrání Assadovu režimu, aby střely S-300 zprovoznil.

Tento list hlásil, že Rusové byli „šokováni“ „smělostí“ ministerského předsedy. Zdroje, které dostaly o této schůzce zprávy, řekli Ma’ariv, že Putin „přesně chápal, jako to Netanyahu myslí,“ a že „pro Moskvu to není žádným překvapením,“ když národně bezpečnostní poradce Jakov Amidror varoval evropské diplomaty, že Izrael by k takovéto akci mohl přistoupit.

Tento kontrakt podepsaný v roce 2010 před vypuknutím občanských nepokojů v Sýrii má podle Vedomosti hodnotu 1 miliardy dolarů.

Zpráva v Kommersant naznačuje, že po dodání těchto zbraní v roce 2014 bude zapotřebí vycvičit personál a otestovat je, než budou plně provozuschopné.

Související článek k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  jpost.com