Na začátku června hodlá nový prezident Venezuely vykonat návštěvu v Rusku. Je to důvodem pro diskuse skeptiků a optimistů, kteří odhadují vyhlídky vývozu ruských zbraní do Latinské Ameriky. Když v únoru vykládali ve venezuelském přístavu Puerto Cabello pátou od začátku roku loď s ruskými zbraněmi a vojenskou technikou, začali experti mluvit o blízkém zrušení základních zbrojních kontraktů mezi Moskvou a Caracasem. A nešlo jen o prudké zhoršení zdraví komandanta Huga Cháveze, ale také o to, že Venezuela prakticky vyčerpala potřebu v znovuvyzbrojení své armády.


Během sedmileté těsné vojensko-technické spolupráce dodalo Rusko Venezuele obrovské množství různých zbraní, včetně stíhaček, helikoptér, dělostřeleckých systémů, mobilních raketových komplexů pobřežní stráže, protivzdušných raketových komplexů S-300V a tanků. Podle mínění expertů je dnes venezuelská armáda připravena na vítěznou válku s nepřítelem, jenž se dá porovnat s každým jejím sousedem.

Navíc je venezuelský rozpočet dost vyčerpán, a to nejen kvůli nákupu zbraní, poznamenal vedoucí laboratoře Institutu Latinské Ameriky Ruské Akademie věd Viktor Semjonov v interview pro Hlas Ruska:

[quote align="center" color="#999999"]

Zbrojní kontrakty byly uzavřeny v hodnotě asi 11 miliard dolarů. Přitom v roce 2012 byly všechny venezuelské finanční zdroje věnovány na zajištění Chávezova vítězství v říjnových prezidentských a prosincových guvernérských volbách jeho stoupenců. A to nejen vlastní peníze, ale také vypůjčené. Čína, například, půjčila Venezuele v posledních letech 36 miliard dolarů. Dnes činí venezuelský rozpočtový schodek asi 13%, kdežto inflace a tempa růstu HDP se blíží nule. V této situaci bude těžké něco kupovat.[/quote]

V dohledné budoucnosti se vojensko-technická spolupráce mezi Moskvou a Venezuelou dá rozvíjet hlavně v sféře obsluhování již dodané vojenské techniky, domnívá se Viktor Semjonov.

Dalšímu rozvoji vojensko-technického partnerství Caracase a Moskvy může, podle mínění řady expertů, zabránit změna novým prezidentem Nicolásem Madurem zahraničněpolitického kursu země. Plánovaná 1-2. června návštěva nového venezuelského prezidenta v Moskvě zřejmě udělá v této otázce jasno.

V interview pro Hlas Ruska řekl šéfredaktor časopisu Národní obrana Igor Korotčenko toto:

[quote align="center" color="#999999"]

Jisté nuance jsou samozřejmě možné. Avšak řekl bych, že zbrojní byznys je velmi specifickou věcí a všechno tu závisí na úspěšně provedených jednáních a pochopení stranami výhod partnerství. Proto nechci pesimisticky odhadovat vyhlídky ohledně Venezuely. Prostor pro spolupráci máme.[/quote]

Rusko dosáhlo rekordního pro poslední léta objemu vývozu: přes 15 miliard dolarů. Na tom má velkou zásluhu tým státní korporace Rosoboronexport. Brzy se dozvíme o nových smlouvách se státy, jež nikdy nepatřily k tradičním zákazníkům ruského zbrojního průmyslu. A nebude-li scénář rozvoje vojensko-technické spolupráce s Venezuelou příznivý, najde Ruko možnost vynahradit si to na jiných trzích.

Zdroj:  czech.ruvr.ru