Američané ten historický malý krok nebudou v dohledné době opakovat – alespoň ne podle šéfa NASA Charlie Boldena. „NASA nejspíš po dobu mého života nevyrazí s lidmi na Měsíc v nějakém preferovaném projektu,“ řekl minulý týden ve Washingtonu Bolden na společné schůzi Výboru pro kosmické studie a Výboru aeronautického a kosmického inženýrství, tvrdí Jeff Foust ze SpacePolitics.com. „A důvodem je, že můžeme dělat jen určité množství věcí.“


Řekl, že místo toho zůstane zaměření na lidské mise k asteroidům a k Marsu. „Máme v úmyslu to udělat a myslíme si, že to lze udělat.“ Mezi tím však zájem o Měsíc vzrostl jak u soukromého sektoru, tak u cizích zemí.

Rusko minulý týden oprášilo své plány na program robotnického průzkumu Měsíce a odhalili svou první novou měsíční misi od dob Luny 24 vystřelené Sovětským svazem v roce 1976. Ruští kosmičtí vědci sepisují nový plán na opětovné spojení s Měsícem, vysvětlil jeden z vědců.

„Průzkum Měsíce je důležitou součástí tohoto programu,“ řekl Igor Mitrofanov z Institutu pro kosmický výzkum během Mikrosympozia 54 o „Odvrácené straně Měsíce a pólech – nových destinacích k průzkumu,“ jež proběhlo 16. a 17. března ve Woodlands v Texasu.

„Chci jen zdůraznit, že Rusko je zemí kosmických cest, a to ne jen robotických, ale i lidských letů,“ dodal.

A i soukromé zájmy o Měsíc jako o zdroj se nažhavují. Několik společností už oznámilo plány na těžbu na Měsíci, o němž se domnívají, že obsahuje cenné minerály, které by se mohly vyplatit, včetně titanu, platiny a helia 3, což je vzácný izotop helia, v němž mnozí cítí možnou budoucnost energetiky Země a vesmíru.

Moon Express, jedna ze společností zaměřujících se na Měsíc a konkurující v dosažení našeho satelitu Lunar X Prize od Googlu nedávno uvedl, že plánuje misi k zahájení průzkumu Měsíce v roce 2015.

Ve svém projevu z minulého čtvrtka Bolden z NASA uznal, že mezi dalšími národy je široký zájem o Měsíc, a řekl, že jeho agentura bude ochotna s tím pomoci.

„Ti všichni sní o přivezení lidí na Měsíc,“ řekl. „Řekl jsem všem šéfům agentur ve všech partnerských agenturách, když předpokládáte, že povedete lunární misi s lidmi, NASA toho bude součástí. NASA se chce zúčastnit.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: myfoxdc.com