Podnikatelé z New Hampshire vytvořili bankomat na konverzi dolarů na anonymní bitcoiny, o čemž doufají, že to budou prodávat do barů, restaurací a dalších maloobchodních míst po celé zemi. NASHUA, N.H. – Zach Harvey měl ambiciózní plán na urychlení přijetí oblíbené internetové alternativní měny: instalovat do tisíců barů, restaurací a potravinářských obchodů bankomaty, které umožní anonymně si nakoupit bitcoiny. Je to opak tradičního bankomatu, co peníze rozdává. Tyhle bitcoinové bankomaty naopak přijímají dolarové bankovky – k čemuž používají ten samý validační mechanismus jako prodejní automaty – a okamžitě tuto částku konvertují na bitcoiny a výsledek uloží na vaše konto.


„Je to snadnější než pouze využít běžného bankomatu,“ řekl Harvey (33), který tohle zařízení tento týden předvedl na CNETu v  Projektech svobodného státu na výročním zasedání Fóra svobod. „Nejspíš to uděláte do pěti sekund. Věc, co zabere největší dobu, bude ověření odebíraných dolarových bankovek.“

Harvey a Matt Whitlock jsou partneři v podniku Lamassu Bitcoin Advisors sídlícím v Hew Hapshire, do nějž vkládají naděje, že zkomercializuje prodeje přes tyhle bankomaty jejich rozmístěním v maloobchodních prodejnách, zvláště těch, co chtějí od zákazníků přijímat tuhle decentralizovanou alternativní měnu.

„Když budeme tyhle strojky dělat kolem 1 000 až 1 500 dolarů za kus, podle způsobu nasazení, tak si to budou moci kupovat s návratností za rozumnou dobu,“ říká Harvey.

Popularita bitcoinů od jejich objevení v roce 2009 postupně roste, když o nich loni na podzim WordPress prohlásil, že už je bude jako přijímanou metodu plateb akceptovat skupina maloobchodních podniků včetně sanfranciských Pekařství s posezením u kávy Cups and Cakes Bakery , které se k tomu přidává. Směnný kurz se teď pohybuje kolem 30 USD za coin a v oběhu je v nich kolem 300 milionů dolarů.

Tato technologie představuje snadný způsob převozu peněz přes národní hranice, což je proces, který může být v současnosti elektronickým přenosem i pomalý a obtížný. Bitcoiny jsou pro on-line prodejce méně rizikové než přijímání kreditek, proti čemuž může zákazník vznést námitku. Ač to není doslova anonymní, může to být relativně soukromé – a pro US či kteroukoliv jinou vládu je daleko obtížnější to vystopovat.

Na rozdíl od moderních měn, které mohou vznikat na základě rozmaru politiků či centrálních bank, což vede k tomu, že každá bankovka se znehodnocuje, je počet bitcoinů řízen předpověditelným matematickým algoritmem. To činí bitcoiny populární mezi libertariány a dalšími aktivisty skeptickými k Federálním rezervám; např. Projekt svobodného státu přijímá platby za svůj letní festival v bitcoinech. (US dolar během minulého století ztratil 96 procent své hodnoty v důsledku kumulovaných meziročních inflací, což potvrzují data federální vlády.)

Harvey přišel na nápad s bitcoinovým bankomatem, když bydlel v Tel Avivu a vedl on-line maloobchod s kytarami StompRomp.com , který platby v této měně přijímal. Říká, že přijímat bitcoiny je daleko spolehlivější a bezpečnější než řešit zpětné poplatky, podfuky s kreditkami a „podvodné prodeje z určitých asijských zemí, jako je Malajsie a Indonésie.“

Lidé, aby se dostali k bitcoinům, používají iPhonové aplikace jako Blochchain nebo Androidové BitconSpinner, aby předvedli svůj kód bankomatu nebo zpětný klíč s požadovaným adresováním platby. Poté, co vložili dolarové bankovky (přijímají se do výše 100 dolarů), bankomat to automaticky následně připíše na jejich bitcoinový účet. Je na to 1 procentní transakční poplatek.

„I lidé, kteří jsou už nějakou dobu v bitcoinovém světě a zvykli si na všechny tyto výměny, jsou jednoduchostí tohoto stroje omráčeni,“ říká Harvey. „Prostě dovnitř hodím dolar. A než jim vůbec dojde, co se děje, tak jim jejich telefon řekne: ‚Máte bitcoin.‘“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: news.cnet.com