Jak bylo včera oznámeno, od kyperských bank se teď očekává, že znovu otevřou v úterý. Odvážili jsme se vyjít se zprávami, co přišly přes noc, že ECB opět eskaluje své politické intervence (pamatujete na ty lži o „apolitických, nezávislých“ Centrálních bankách – z dobrých časů…), podle zprávy Reuters ze včerejška, že ECB je připravena nechat Kypr jít, FT teď tuhle propagandu zpochybnil, když ohlásil (v článku, který nemá méně než pět autorů), že ECB vydala Kypru ultimátum, aby odsouhlasil výkup z dluhů do pondělí (kdy je svátek), nebo jim přístup k volným penězům skončí.


Evropská centrální banka ve čtvrtek zvedla své sázky v kyperské krizi a říká Nikosii, že musí do pondělí souhlasit s výkupem od EU a Mezinárodního měnového fondu nebo odřízne opatření nouzového poskytování hotovosti pro banky této země. Tento tvrdý postoj ECB stanovuje Kypru jasnou uzávěrku, aby souhlasil s plánem i poté, kdy parlament odmítl vykoupení z dluhů vyjednané tento víkend, které by zdanilo vklady držitelů účtů v bankách této země.“ Což znamená, že nás čeká zase další víkend ad hoc voleb a spontánního rozhodování, a zatím se objevil další klíčový hráč mimo-Euro a zapojil se do toho – Rusko, jehož zájmem je, jen aby v tom nebyl zmatek, nechat Kypr zkrachovat tak, aby do toho mohlo později vkročit a „získat“ tato aktiva levně, nebo ještě lépe zadarmo, zatímco místní obyvatelstvo bude vítat další příchod slavné Rudé armády s otevřenou náručí, potěšeno z osvobození před evropským otroctvím. Dobře jsi to sehrál, Putine.

[quote align="center" color="#999999"]

Financial Times:

Ultimátum vzniklo, jelikož vůdci EU udržují na Nikosii tlak, aby přistoupila na jejich nový vlastní plán, ale ruský ministerský předseda Dmitrij Medveděv řekl delegaci Evropské komise na návštěvě, že řešení musí zapojit i účast Ruska. „Teď je to na kyperských úřadech, aby přišly s návrhy,“ řekl ve čtvrtek ráno v Evropském parlamentu Jeroen Dijsselbloem, předseda komise 17 ministrů financí eurozóny, který vyjednával ten výkup z dluhů.

V krátkém prohlášení ECB uvedlo těch 23 osob tvořících její řídící radu, že odsouhlasili udržovat nouzové poskytování likvidity kyperským bankám do pondělí. „Poté by se mohlo uvažovat o Nouzové pomoci s likviditou pouze za předpokladu, kdyby fungoval program EU-MMF, který by zajistil solventnost dotyčných bank,“ řekli.

Dvě největší banky země Bank of Cyprus a Laiki údajně závisí na Nouzové pomoci s likviditou (ELA) poskytované Centrální bankou Kypru. Řídící rada ECB může ELA zastavit, když si bude myslet, že banky, co to dostávají, už nejsou solventní.

Tento krok ovšem vyvolává otázky, výhled na co dobrého ECB může svým ultimátem do pondělka získat, když by to tyto banky ponechalo neschopné dostát svým závazkům. Někteří analytici spekulovali, že kolaps těchto bank by mohl spustit série událostí, které by Kypr přivedly k opuštění eura s nepředpověditelnými důsledky i pro zbytek eurozóny.[/quote]

Bude opravdu ECB tak hloupá, že donutí Kypřany blafovat? Chce Draghi opravdu uvést do chodu OMT (záchranné nákupy), ke kterým by nevyhnutelně došlo, jakmile by Kypr vykopli z Eurozóny, a celoevropskou výběrovou paniku úspory, které byla dosud ušetřena, zapříčiněnou nedostatkem hmatatelných důkazů, že je tu ještě skutečná „věrohodnost“ dokonce i na Kypru, neboť teď se může stát trvalé zavření bank na Kypru už nevyhnutelným?

A co je nejdůležitější, střelí se ECB opravdu zase do nohy a zničí všechnu tu tzv. věrohodnost, kterou si znovu v posledních čtyřech letech vybudovala na základě nekonečných slibů, hrozeb a naléhání?

Nalaďte se zase v pondělí, abychom to zjistili.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com