V roce 2002 napsal publicista Martin Lee v článku pro Common Dreams: „Sérum pravda a mučení.“ Mohlo by to ale být napsáno i včera, protože teď coloradský soudce prohlásil, že když se James Holmes prohlašuje za nevinného z důvodů nepříčetnosti při vraždách v Auroře, mohou ho státní psychiatři podrobit dávkám drog, které mu „pomohou si vzpomenout na stav své mysli“ v době střelby. To nadrogování odhalí, zda byl opravdu tu noc loni v létě v kině v Auroře nepříčetný.


No, když přijde na tzv. drogy pravdy jako pentatonal sodný, amatyl sodný, scopolamin, mescalin, LSD a hypnotický benzodiazepan, kde jsou ti profíci, co z toho zjistí skutečný zážitek?

V běžných psychiatrických léčebnách? Ne. Ti, co makají v státním nemocničním systému v Coloradu zřídka kdy zkusili použít drogy za účelem získání pravdy, a kdo ví, jestli vůbec někdy.

Ale CIA má na to vyšetřovatele na výši doby a tisíce stránek literatury o kontrole mysli z MKULTRA, která zakládají tu nejlepší zkušenost s tímto temným uměním.

Je tudíž nanejvýš pravděpodobné, že to bude CIA nebo jejich nezávislí smluvní partneři, kdo bude na drogovém sezení s Jamesem Holmesem, co nad tím bude dělat dozor a dávat rady. Je tu to motto z Krotitelů duchů: “Who ya gonna call?” (Komu zavoláš?)

Martin Lee poukazuje, že ještě před tím, než byla CIA vytvořena, její předchůdce OSS už zkoušela jako sérum pravdy extrakty z konopí. To bylo ještě ve 40. letech. Lee se dal do stopování „vůdcovství“ americké zpravodajských agentur u testů drog pravdy.

V roce 1947 přistoupil Projekt Chatter amerického Námořnictva se záměry vypůjčenými z nacistických studií k experimentům s mescalinem jako drogou pravdy.

Krátce po jeho zahájení koncem 40. let použila CIA zdrogování sedativy plus hypnózu, aby z agentů vytáhli tajemství. Tato metoda a barbituráty upravené amfetaminem brzy prorazila i do proslulého a dalekosáhlého programu kontroly mysli MKULTRA se stovkami sub-projektů. MKULTRA byl celý o vývoji chemických prostředků na vypáčení pravdy od vězňů spolu vytvářením nevědomých vrahů.

V 50. letech v Operaci Artichoke CIA použila LSD. Lidé už neví nebo zapomněli, že zatímco LSD selhalo jako kvalitní a spolehlivé sérum pravdy, jeho užití ve velice vysokých dávkách vyvolávalo u vyslýchaných lidí extrémní hrůzu. Byl to tento jeho jasně mučivý účinek, z čeho CIA těžila? Nápad to byl prostý. Požadavek na pravdu a hrozba extrémními dávkami LSD jsou použity jako alternativy.

Neměli bychom zavrhnout možnost, že James Holmes, jakmile zahájí obhajobu šílenstvím a pošlou ho do zabezpečené nemocnice na posouzení, tak dostane drogy, které vyvolají nějaký druh šílené paniky, která jej přesvědčí, aby u soudu řekl, přesně to, co ti, co ho mají v rukou, od něj budou chtít, že má říct.

V roce 2002 napsal Martin Lee, že William Webster, bývalý šéf CIA a FBI, doporučoval použití drog pravdy na podezřelé z terorismu zadržované USA. Tohle prohlášení v té době vyvolalo hodně mediální pozornosti.

Ale v následujících letech se jen velmi málo lidí trápilo kladením klíčové otázky: Proč bychom měli předpokládat, že waterboarding a izolační komůrky a spánková deprivace jsou těmi jedinými metodami mučení, které CIA a ozbrojené síly na vězně uplatňují? A co drogy?

Zvláště – když u žádné drogy nebylo spolehlivě zjištěno, že vytáhne pravdu – a co použití drog k vyvolání paniky a zběsilého strachu jako způsobu donucení lidí, aby řekli, co vědí, nebo přiznali to, co jim řeknou.

Je vzhledem k historii jasné, že američtí vyšetřovatelé už ve skutečnosti tyto drogy používali na zadržovaných podezřelých z terorismu.

Lee končí svůj cenný článek husí kůži nahánějícím citátem bývalého šéfa CIA pro proti-terorismus Vince Cannistraro, který přímo odrážel situaci Jamese Holmese v roce 2013:

„Jakmile jste použili drogy pravdy pro účely národní bezpečnosti, tak se to stalo standardem. Pentatol sodný není tak účinný a tak musíte použít něco silnějšího. To je pak už jen krůček k použití LSD nebo něčeho horšího.“

Tyto drogy se určitě používají v případech národní bezpečnosti. Tudíž, jak Cannistraro předpovídá, teď už vstupují do mainsteamu jako standard. Překvapivé prohlášení soudce v případě Jamese Holmese nařizujícího vyšetřování drogou pravdy by nemohlo být už jasnějším signálem:

Plnou parou vpřed k chemickému nucení podezřelých, aby se vzdali svého práva nevypovídat proti sobě;

Zapomeňte na fakt, že takováto vyšetřování drogou pravdy jsou notoricky známa svou nespolehlivostí;

Zapomeňte na poškození podezřelého, k němuž může dojít účinky těchto drog;

A ze všeho nejvíc, zapomeňte na fakt, že ač drogy pravdy nefungují spolehlivě, lze jich použít k vyvolání takové hrůzy, při níž podezřelý řekne cokoliv, aby unikl většímu dávkování.

Mnoho lidí si už všimlo, že James Holmes už vypadá jako muž, který byl už ve vazbě hodně zdrogovaný.

Cokoliv Holmes ví o tom, co se loni v létě v kině v Auroře stalo; cokoliv opravdu ví; jakoukoliv roli hrál nebo nehrál; ať už to byl on, kdo v kině střílel, nebo to byl jen moula nastrčený profesionály, aby mu přišili ty vraždy …

Tohle všechno lze překroutit, na dostatečně silných drogách, aby ho přiměli říci cokoliv, co ti, co ho mají na starosti, budou chtít, aby u soudu řekl.

Psychiatři, kteří na Holmesovi pracují, budou potřebovat poradit s metodami. Půjdou za lidmi, nebo tito přijdou za nimi, kteří už tím prošli, mají historii a zkušenosti: za CIA.

A jakmile se k tomu přikročí, bude to skoro jako by řekli, že Holmesův případ má národně bezpečnostní dopady.

A až dosud se vraždy z Aurory zneužívají pokusům zadusit 2. dodatek Ústavy, což je pro uchvatitele zbraní jistá verze národní bezpečnosti. Ti nechtějí v Holmesově vystoupení žádné chyby.

Ti chtějí, aby se prohlásil za nevinného z důvodů nepříčetnosti. Ti chtějí, aby se po svém pobytu v nemocnici na „testování a pozorování“ vrátil k soudu a prohlásil, že si je už vědom, zabil a zranil spoustu lidí. Stát se jej tím či oním způsobem zbaví tak i tak, a on už nikdy nespatří světlo dne.

Naivní lidé kladou falešné bariéry mezi praktikováním psychiatrie, institucionálním usvědčením, vynuceným doznáním viny, mučením, mozek drtícími drogami a MKULTRA od CIA. To všechno postupuje pospolu v tom samém proudu daleko častěji, než si Amerika chce přiznat nebo o tom chce vědět.

Tyhle hrozivé proudy protékají případem Jamese Holmese.

Kromě toho, že ho užitím drog,přinutí poslouchat příkazy, jakou možnou hodnotu může mít takováto „narkolytická revize“ u soudu? Zamyslete se nad tím. Pokud se Holmes prohlásí za nepříčetného, tak spouští vyšetřování drogou pravdy, když už prohlašuje, že je šílený. Takže drogy podají šílenci s předpokladem, že si pak může správně vzpomenout, nebo správně odhalit, svůj stav mysli v době, kdy spáchal vraždy.

Je v této zemi nějaký obhájce, který by nedovedl zpochybnit spolehlivost takového důkazu?

Nikoliv, Holmesův případ bude teď použit, aby se zavedlo mučení drogami u obžalovaných za účelem vypáčit přiznání, do právní praxe amerického mainstreamu.

Je v tom ještě jeden dalekosáhlejší faktor. Je téměř nemyslitelný, ale měl by se zmínit. Mnozí lidé, našli důkazy, že vraždy v Auroře byly zinscenovány. Aniž bychom se zabývali podrobnostmi, předpokládejme, že tu ještě zůstal jeden kousek z této inscenace: a drogy pravdy použité na Holmese, jak se ukázalo, by mohly vyvolat poškození mozku.

Pokud Holmesovi obhájci budou tvrdit, že obžaloba nenávratně zničila jejich klienta, mohou přikročit k anulování soudního řízení.

Dovedete si představit ten rachot, ten chaos a destabilizaci, která by z toho vzešla, když by soud byl anulován, nevznikl by žádný rozsudek, a v tomto případě by Holmes vyšel z vězení? Nebo jeho zbytky, když by odešel do psychiatrického zařízení jako trvale poškozená osoba – ale bez rozsudku o vině?

Další články k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com