Dvacáté první století se stane stoletím nových mezistátních aliancí, říkají experti. Už ke konci tohoto desetiletí na Dálném východě může vzniknout konfederace vedená Čínou. A Evropská unie se z nejasného mezistátního svazu transformuje do silné federace s půlmiliardou občanů. Skutečně k tomu dojde? A jak odpoví Rusko? Svět zítřka je světem velkých ekonomických subjektů, tvrdí politologové. Menší země nebudou sto soupeřit s takovými obry, jako je USA nebo Čína. Pokud nechcete, aby s vámi v budoucnu vaši obchodní partneři jednali z pozice síly, budete muset vstoupit do aliance.

Dokonce Spojené státy a Čína se snaží vytvořit své bloky. Za předobraz „americké unie“ je možné považovat Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Dálný východ se může pojistit před následky krize prostřednictvím organizace ASEAN a Číny. Mezi nimi již existuje obchodní dohoda.

Jak daleko zajdou integrační procesy? Známý americký sociolog Immanuel Wallerstein prohlásil, že na začátku 20. let tohoto století na Dálném východě vznikne konfederace, jejímiž členy bude Japonsko, Čína a sjednocená Korea.

Za takové situace nemá Rusko prakticky na vybranou a musí zformovat také svůj blok. Například Euroasijskou unii, myslí si politolog Pavel Svjatěnkov. Jak tvrdí, projekt bude být úspěšný, pokud se k němu připojí Ukrajina.

Za takové situace nemá Rusko prakticky na vybranou a musí zformovat také svůj blok. Například Euroasijskou unii, myslí si politolog Pavel SvjatěnUkrajina je velká země, která má 45 milionů obyvatel. Mnoho záleží nejen na objemu ekonomiky, ale také na počtu obyvatel. Čím větší je jejich počet, tím větší je objem potencionálního trhu. Rusko v unii pouze s Kazachstánem a Běloruskem má okolo 150 milionů obyvatel, nicméně v unii s Ukrajinou přibližně 200 milionů. Je zřejmé, že taková unie bude mnohem důležitějším faktorem.kov. Jak tvrdí, projekt bude být úspěšný, pokud se k němu připojí Ukrajina.

Avšak mnohé ukrajinské politiky (a částečně jejich běloruské kolegy), kteří se orientují na východní Evropu, straší slovo „euroasijský“. Svjatěnkov nevylučuje, že si nakonec Rusku bude muset vybrat mezi Ukrajinou na jedné straně a Uzbekistánem a Tádžikistánem na straně druhé.

Mimochodem, problémy mají všichni, kdo se chtějí sjednotit. Velká Británie neustále překáží integračním procesům v EU. Nedávno premiér David Cameron slíbil, že pokud jeho strana vyhraje volby, vyhlásí referendum o vystoupení království z Unie. Jednání na Dálném východě naopak zdržuje řada politických a ekonomických rozporů mezi klíčovými partnery. Ruský expert Andrej Ostrovskij k tomu dodává:

Některé rozpory mají politické motivy. Mezi ně patří vyostření sporu mezi Čínou a Japonskem o sporné území – ostrovy Ťiao-jü. V ekonomické rovině to je to, že v Koreji i v Japonsku fungují zemědělské dotace, což také brzdí podpis různých celních smluv a vstup těchto dvou zemí do systému ASEAN + Čína. Dokud nebudou vyřešeny tyto rozpory, sotva bude vznik unií možný.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>