Pět protestujících bylo dnes zabito ve srážkách s vojáky ve střední části Iráku, přičemž v zemi pokračují shromáždění menšinových sunnitských muslimů proti vládě vedené šíity. Protestující ve městě Fallúdža, 60 kilometrů západně od Bagdádu, házeli kameny do vojáků, kteří následně spustili palbu, zabili pět lidí a dalších 20 osob zranili. Informovala o tom tisková agentura DPA. Podle agentury Reuters vojáci zastřelili tři lidi, jejichž těla se střelnými ranami dopravili do nemocnice ve Fallúdža. Vojáci se pokoušeli zabránit protestujícím dostat se do centra města, kde bylo plánované shromáždění.

Jde o nejhorší násilí od té doby, co sunnitští protestující vyšli koncem loňského prosince do ulic demonstrovat proti vládě al-Málikího.

Tisíce sunnitských Iráčanů v posledních týdnech protestují proti šíitskému premiérovi Núríh al-Málikíhovi a obviňují jeho vládu z odsouvání sunnitských lídrů i celé menšiny na okraj.

Protestující žádají od al-Málikího, aby novelizoval protiteroristické zákony a zrušil zákaz pro členy bývalé vládní strany Baas zastávat veřejné úřady, což je podle demonstrantů namířeno proti sunnitů. Žádají také propuštění desetitisíců sunnitských vězňů. Šíité tvoří 65 procent iráckého obyvatelstva.

Zdroj: reuters.com

]]>