Profesor Yunus je nositelem Nobelovy ceny míry. Jeho životní příběh je neuvěřitelný. Co ho vždycky motivovalo, bylo vyřešit nějaký problém. Tím byla nejprve chudoba v Bangladéši. Tak půjčil prvních 26 dolarů čtyřem lidem, aby mohli začít podnikat. Když viděl, že to funguje a jeho investice se mu vrátila, poskytl pomoc i dalším. Postupně vybudoval největší banku v Bangladéši, která dnes má 8 miliónů klientů. Stal se bankéřem aniž by věděl, jak se to dělá. Vše se učil za pochodu. Došlu mu také, že by i chudí měli mít právo na nové technologie. Půjčil prvním na mobilní telefon a pak dalším a dalším. Dnes jeho firma je největším mobilním operátorem v zemi.

Trápili ho žebráci v ulicích, tak vymyslel program, kdy se z nich stávali podnikatelé, do kterého se postupně zapojilo 100 000 žebráků. A tak by se dalo pokračovat. Dnes by byl multimiliardářem, ale on si nenechal ani jednu akcii. Říká, že on založil banku proto, aby vyřešil problém, ne aby držel akcie a zbohatl. On není mašina na peníze, ale člověk. Znáte někoho podobného?

Tady jsou rady profesora Yunuse:

1. Hledejte řešení na problém a vyřešte ho.

2. Nebojte se, dělejte a dokončujte věci, o kterých jste neměli ani tušení, že je budete jednou dělat.

3. Zaměřte se na věci, které přinesou štěstí a užitek ostatním.

4. Začněte s řešením problému klidně sami a pro jednoho člověka. Když to bude fungovat, máte konečně semínko. To je nejdůležitější. Pak už budete jenom zasévat. Postupně to mohou být i milióny lidí, kteří budou těžit z vaší práce. Budete se divit, kolik lidí se k vám přidá, protože budou věřit vaší myšlence.

5. Vytvořte si svá pravidla, svoje teorie.

6. Nebuďte zatíženi představami jiných, dělejte věci jinak než ostatní.

7. Buďte vynalézaví, aktivní, změňte svět.

www.inspirativni.tv

]]>