Sto deset kilogramů oceli výbušniny – takové „dárky“ může 203milimetrové samohybné dělo 2S7M Malka posílat v desítkách hluboko do nepřátelského týlu. V těchto dnech dělostřelci Východního vojenského okruhu zasadili úder na pozice domnělého nepřítele ze vzdálenosti 30 kilometrů. Všechny cvičné cíle byly zasaženy.

O tom, jakými úkoly pověřuje armáda dělostřelectvo velké síly, se dozvíte z příspěvku informační agentury Sputnik.

Dělo apokalypsy

I když světová móda děla opomíjí, experti jsou přesvědčeni, že má ruská Malka dobrý potenciál. Aktivní reaktivní střelu 3WOF35 vystřeluje do 47,5 kilometru, což je srovnatelné s akčním rádiem taktických raket.

Kromě konvenční může Malka užívat dva typy jaderné munice — Kleveščina a Saženěc o síle asi dvě kilotuny TNT. Samohybné dělo 2S7M Malka vzniklo v důsledku dalšího vývoje samohybného děla 2S7 Pion. Má se za to, že se toto dělo projektovalo v první řadě právě pro střelbu „speciální municí".

Jedna taková střela může zničit opěrný bod motorizované pěchoty USA. Stroj je přitom dost mobilní. Na silnici dosahuje rychlosti až 50 kilometrů za hodinu a životnost motoru je osm až deset tisíc kilometrů. Dělo má kadenci 1,5 výstřelu za sekundu.

Asymetrická odpověď

Potřeba v dělu Malka se nyní zvyšuje také z jiného důvodu. V posledních letech USA stále častěji vyhlašují plány na snížení hranice použití jaderných zbraní a zařazení do výzbroje jaderných náloží malé síly. Sázejí především na letecké pumy, bojové hlavice okřídlených a balistických raket a náboje malé síly.

Podle názoru expertů je americká jaderná rétorika jen pokusem o vyvinutí nátlaku na Rusko a Pentagon se sotva odváží použít jaderné nálože malé síly.

Pádný důvod

Kalibr 203 milimetrů je dnes největší v pozemním dělostřelectvu. Nejrozšířenějším těžkým dělem na světě je americké samohybné dělo M110, jichž stačili vyrobit přes tisíc kusů. USA a jejich spojenci se vzdali tohoto samohybného děla v 90. letech v souvislosti s přechodem na jednotný dělostřelecký standard NATO ráže 155 milimetrů. Toto dělo však i nadále používají Řecko, Izrael, Pákistán a Jižní Korea. Naposledy použili děla M110 Turci v březnu 2018 při ostřelování kurdských pozic v syrském Afrínu.

Nejpůsobivějšími dělostřeleckými rážemi se mohou pochlubit vojenští námořníci. V Rusku má největší ráži 30. obrněná věžová baterie 305milimetrových děl. Oficiálně jsou sice mimo provoz, dělostřelci je ale pravidelně obsluhují.