Výkonní ředitelé (CEO) 80 velkých amerických korporací vydali “Manifest k deficitu” apelující na příštího prezidenta, aby “napravil americký dluh” provedením podstatných “změn ve federálním rozpočtu”. Prohlášení vydal čtvrteční Wall Street Journal. Za těmi nevinnými frázemi je požadavek určitých z nejbohatších jedinců v Americe, aby se osekaly zdravotní programy Midicare, Medicaid a sociální zabezpečení a rozpoutala generální ofenziva proti pracující třídě. Dopis od těch CEO podepsali ti z „Kdo je kdo“ ředitelských seznamů obřích amerických bank, finančních firem i průmyslových korporací a apeluje na politiky, aby uznali, „že nárůst našeho dluhu je vážnou hrozbou ekonomice, blahobytu a bezpečnosti Spojených států.“

Apeluje na Washington, aby přijal účinný plán ke stabilizaci podílu dluhu na ekonomice a uvedl jej na sestupnou dráhu.“

Tento plán by se měl spustit hned, „ale realizovat postupně, aby se ochránilo křehké ekonomické zotavení a Američanům poskytl čas na přípravu na změny ve federálním rozpočtu.“ Jinými slovy jejich návrhy zhorší život širokých vrstev obyvatelstva, které se potřebují „připravit“ na drastické zhoršení svých životních podmínek.

Aniž by uvedli nějaký odkaz na ty biliony dolarů, které dali k dispozici bankám během finančního vykoupení z dluhů, ani na ty další biliony, co jdou do imperiálních válek a globální obrany jejich ekonomických zájmů, šéfové těchto společností trvají na tom, že cílový plán na „nápravu amerického zadlužení“ by se měly soustředit na programy, které pomáhají milionům pracujících, chudých a důchodců.

Argumentují, že tento plán musí „Reformovat Medicare a Midicaide, zvýšit celkovou účinnost systému zdravotní péče a omezit budoucí nárůst nákladů“ a „posílit sociální zabezpečení tak, aby bylo solventní a sloužilo budoucímu prospěchu.“ Toto jsou kódová slova pro vykuchání těchto programů, které ti boháči považují za neomluvitelné plýtvání zdroji.

Prohlášení těchto CEO rovněž apeluje na „důkladnou a pro-růstovou daňovou reformu, která rozšíří daňovou základnu, sníží sazby, zvýší výnosy a redukuje deficit.“ Felix Salmon z Reuters to komentuje: „Nemůžete mít nižší daňové sazby a vyšší výnosy – nikoliv bez dost výrazného vykuchání daňových odpočtů, na které se dost naučila spoléhat střední třída. Úlevy z daní na úroky z hypoték, charitativní odpočty i odpočty z daní jednotlivých států a lokálních daní: všechny by z větší části musely zmizet.“

Salmon to sarkasticky komentuje, že „ten dopis v podstatě jen říká ‚snižte prosím naše daně a zvedněte je všem ostatním a osekejte i požitky, které dostávají z Medicare, Medicaid a sociálního zabezpečení, což jsou programy, na kterých my nejme osobně závislí.“

Prohlášení dospívá k apelu na Washington, aby realizoval doporučení oboustranné Bowle-Simpsonovy komise z roku 2010.

Ta obsahují asi 4 biliony dolarů rozpočtových úspor dosahovaných téměř výlučně na úkor pracujících lidí: nové spotřební daně a zdanění požitků ze zdravotního pojištění zaměstnanců a osekání federálních programů starobního pojištění, sociálního zabezpečení a Medicare i pracovní místa a platy vládních zaměstnanců. Bowles-Simson zároveň apeloval na ohromná krácení daní boháčům a korporacím.

Wall Street Journal ve skutečnosti poukazuje na to, že tento manifest CEO „zorganizovala kampaň za Nápravu zadlužení, lobbovací snaha obou stran inspirovaná Republikánem Alanem Simpsonem a Demokratem Erwine Bowlesem, kteří předsedali panelu k deficitu v roce 2010 jmenovanému prezidentem Obamou a překlenovala fiskální alarmy ozývající v zemi.“

Tento nový „manifest“ přichází navíc k dopisu 15 CEO bank, brokerství a pojišťoven z minulého týdne, který apeluje, aby se zredukoval federální rozpočet a varoval, že nepodaří-li se do konce roku přistoupit k akcím, mohlo by to vést k obnovení finanční krize a k ekonomickému propadu. Mezi jejími signatáři jsou Jamie Dimon, CEO JP Morgan Chase, Lloyd Blankfein, CEO Goldman Sachs Michael Corbat, CEO Citibank, John Stump, CEO Wells Fargo a Brian Moynihan, CEO Bank of America (viz “Wall Street issues its orders to Obama, Romney”)

Dimon, Blakfein a Moynihan rovněž připojili svá jména k otevřenému dopisu z tohoto týdne. Mezi dalšími signatáři byli i CEO Alcoa, AT&T, Boeing, Caterpillar, Delta Airlines, Dow Chemical, GE, Merck, Microsoft, Time Warner, UPS, Verizon, atd. Finančníci, spekulanti a správci cenných papírů jsou na tomto seznamu také včetně Leona Blacka z Apollo Global Management, Larry Finka z Back Rock (s 3,3 biliony dolarů spravovaných aktiv, na což je to největší firma na světě), Martina L. Flanaga z Invesco a Thomase M. Joyce z Knight Capital Group.

Vypadá to jako pravděpodobné, že každý z těch 80 na seznamu je multimilionářem prostě jen na základě jejich každoročně vyplácených funkčních kompenzací. Jen malé zkoumání je zapotřebí na odhalení dalších signatářů, kterým se loni vedlo dobře: David Cote z Honeywell dostal v celkových funkčních kompenzacích 56 milionů dolarů (pátý nejlépe placený ředitel v USA), Dimon z JP Morgan Chase si tak vydělal 42 milionů dolarů, Paul Jacobs z Qualcomm zarobil 36 milionů dolarů, Randall Stephenson z AT&T 26 milionů dolarů, Alexander Cutler z Eaton Corp. 26 milionů dolarů a i Fink z BlackRock, 23 milionů dolraů Jeffrey Immet z GE, 21 milionů dolarů Blankfein z Goldman Sachs také tak 21 milionů dolarů a Glenn A. Britt z Time Warner 17 milionů dolarů.

Kolik je mezi těmi pěvci úpícími „Manifest o deficitu“ miliardářů? Steve Ballmer z Microsoft s 16 miliardami dolarů a podle Forbes 19. nejbohatší Američan je jedním z nich. K jeho spolumiliardářům patří i Leon Black, Andrew a James Tisch z Loews Corporation, Bill Ackman z Pershing Square Capital Managementu a Steven Roth z Vornado Realty, co jsou také na seznamu.

Osmdesát z těch korporátně-finančních zlodějů, kteří mj. z velké části mohou za tu finanční katastrofu z roku 2008, kteří jsou kolektivně odpovědní za zničení nesčetných pracovních míst a celých komunit, veřejně informují o tom, co ti při politické moci v příští vládě – která je pořád teoreticky volená obyvatelstvem – mají dělat.

A samozřejmě; odpověď z Obamova i Romneyho tábora na dopis těchto CEO byla plná sympatií a nadšené podpory. Journal cituje komentář mluvčího Obamovy kampaně Bena LaBolta: „Existuje silný a rostoucí konsensus, že jediná cesta ke snížení deficitu při zachování růstu ekonomiky je přes vyvážený přístup, do něhož patří jak tvrdé osekání výdajů, tak nárůst daňových výnosů.“

Mluvčí Romneyho kampaně Amanda Henneberg tomuto listu řekla: „Jelikož prezident Romney do Washingtonu vnese pokračování své historie úspěchu oboustranných dohod, tak nás to uvede na cestu k dosažení většího úspěchu ve více věcech než vůbec Simpson-Bowlesova komise navrhla – aby se do 10 let vyvážil rozpočet.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>