Tento týden na výzvu francouzských odborů pracovníků vězeňské služby asi sto lidí blokovalo přístupy k vězení Fleury-Merogis v pařížském předměstí. Důvodem protestů bylo napadení tří pracovníků věznice v Pas-de-Calais ze strany radikálního islamisty, a hlavním požadavkem bylo zajištění bezpečnosti při plnění jejich profesionálních povinností.

Nehledě na napjatou situaci tvrdého konfliktu s policií na přístupových místech k věznici, protestující jasně formulovali korespondentu Sputniku své námitky: neefektivnost nápravných zařízení, radikalizace vězňů a všeobecné násilí, které skutečně ohrožuje život pracovníků vězeňské služby.

„K dnešnímu dni existuje velký problém s bezpečností zaměstnanců. V Fleury-Merogis je věznice přeplněna na 150 %. Jak se to projevuje v praxi? Dnes na jednoho dozorce připadá 90 vězňů. Přidejte k tomu problém islámských teroristů, kteří jsou také v naší věznici a kteří nejsou izolováni od ostatních vězňů, s výjimkou zvláštních případů, kdy se vězeň nachází ve zvláštním bloku. Co toto vše znamená pro dozorce? Od něho se požaduje, aby věnoval zvláštní pozornost vězni s radikálními názory nebo obviněnému z terorismu. Ale dozorce má ještě dalších 89 „chovanců"", řekl zástupce vězeňské služby.