Podle mapy, vyvinuté týmem amerických vědců projektu Costs of War, válka proti terorismu, vedená USA, nyní pokrývá 76 zemí, nebo téměř 40% plochy zeměkoule. Uvedl to The Nation v článku původně opublikovaném na tomdispatch.com. Současně, jak zdůrazňuje autor článku, počet teroristických skupin na světě nadále roste a americká armáda plánuje stále nové vojenské operace.


„Jediný pohled na mapu vám řekne, že válka proti teroru, stále složitější série vzájemně propojených konfliktů, je dnes převážně globálním jevem. Táhne se od Filipín ... přes Střední Asii, na Střední východ, ze severní Afriky hluboko do západní Afriky, kde se naposledy byli v Nigérii zabiti čtyři „zelení barety“, kteří se dostali do pasti,“ poznamenal autor.

Neméně nepříznivý je seznam zemí, které do jisté míry zasáhla válka proti teroru. „V současné době projekt Costs of War označuje nejméně 76 zemí, tj. 39% planety, zapojených do tohoto globálního konfliktu," poukazuje článek. Patří mezi ně nejen země jako Afghánistán, Sýrie, Jemen, Somálsko a Libye, kde se americké nálety „staly normou“ a americká armáda se přímo nebo nepřímo podílí na boji. „Jsou to také země, kde američtí vojenští poradci cvičí místních vojáky ale také i milice taktice protiteroristických operacích, jakož i země, ve kterých existují vojenské základny, které jsou rozhodující pro tyto množící se konflikty. A jak jasně ukazuje mapa, tyto kategorie se často protínají," vysvětluje novinář.

„Během této doby se velká města sezměnila na hromady trosek, desítky milionů lidí bylo donuceno opustit své domovy, miliony uprchlíků i nadále překračují hranice, narušují mír všech nových území, teroristické organizace se staly značkami ve velkých částech planety, a náš americký svět se stále militarizuje,“ poukázal autor.

V této souvislosti není překvapující, že tato válka „požírá dolary daňových poplatníků v míře, která se vymyká představivosti země, jejíž infrastruktura se očividně hroutí,“ zdůraznil Tom Engelhardt. Podle další studie projektu Costs of War dosáhly celkové náklady na války proti teroru již „astronomických" 5,6 bilionu dolarů. Jak připomíná autor, samotný prezident Spojených států Donald Trump nedávno uvedl ještě větší částku - 7 bilionů dolarů. Podle prognóz výzkumných pracovníků pokud se k zahraničnímu dluhu připočte pouze výplata úroků z úvěrů na vojenské potřeby, tak do poloviny století se zvýší o více než 7,9 bilionů dolarů. Rozpočet Pentagonu v prvním roce prezidentství Trump byl „ohromující" 700 miliard dolarů.

Podle autora tato válka „musí být vnímána jako nový druh nekonečné globální války".

Současně válka proti teroru narostla do takových rozměrů „prakticky bez vážné debaty v zemi o jejích nákladech a výsledcích". To autor vysvětluje samotnou povahou války, v níž nejsou jasně vyznačeny fronty, útoky a ústupy, stejně jako ztrátou zájmu ze strany veřejnosti vůči „nekonečné sérii válek a konfliktů, k nimž dochází pod označením "války proti teroru".

Zdroj: thenation.com, pz.cz