Angela Merkelová se asi nebude schopná vyhnout krizi poté, co vůdce Křesťanskosociální unie Horst Seehofer odmítl plány Sociálních demokratů na sjednocování rodiny už předtím, než koaliční vyjednávání vůbec začala. Problém sjednocování rodin azylantů nakonec vedl ke kolapsu rozhovorů o tzv. „Jamajské koalici“ už koncem minulého týdne, kdy se klasicky liberální strana Svobodných demokratů (FDP) z těchto vyjednávání stáhla.


Sociální demokraté (SPD) vedení bývalým předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem řekli, že podmínkou pro novou „velkou koalici“ bude sjednocování rodin migrantů – to ale teď odmítl vůdce Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer, hlásí Die Welt.

Seehofer, který nedávno vyhlásil, že odstoupí s funkce ministerského předsedy Bavorska, ale zůstane vůdcem CSU, řekl, že sjednocování rodin „by znamenalo takovou ohromnou imigraci do Německa, kdy by jeho schopnost integrovat je byla naprosto překonána.“

Odhady z počátku letošního roku naznačily, že asi 390 000 Syřanů s plným statutem azylanta nebo dočasného azylanta by bylo způsobilých přivést si své rodiny do Německa.

Merkelová a její Křesťanskodemokratická unie (CDU) by rovněž mohla narazit na odpor vůči takové velké koalici i u části vlastní SPD.

Mládežnická organizace SPD, Jusos, se staví proti myšlence velké koalice, kdy její vůdce Kevin Kühner říká, že sice souhlasí s rozhovory, ale ty rozhovory by neměly vést k formální koalici.

SPD až dosud formálně s vedením koaličních vyjednávání s CDU nesouhlasila, jelikož tato strana se rozhodla vložit se do této záležitosti a hlasovat proti členům této strany, až k tomu hlasování ve čtvrtek dojde.

Merkelová i přes vítězství v zářiových celonárodních volbách nebyla zatím schopna zformovat funkční vládu. Pokud se jí nepodaří zformovat koalici s SPD, tak mnozí očekávají, že dojde k předčasným volbám, které proběhnou počátkem příštího roku.

Nedávné průzkumy ukazují jen malé změny v preferencích pro SPD nebo CDU/CSU a se stranou proti masové migraci Alternativa pro Německo (AfD) držící se na třetím místě.

Německo, průzkum INSA:

CDU/CSU-EPP: 31% ↓

SPD-S&D: 22%

AfD-EFDD: 13%

LINKE-LEFT: 11% ↑

FDP-ALDE: 10%

GRÜNE-G/EFA: 10%#Kubicki

Někteří jako mládežnická větev CDU v Düsseldorfu, Junge Union, už volali po odstoupení Merkelové z postu vůdkyně strany. Merkelová i přes svůj volební neúspěch projevuje jen málo známek ochoty rezignovat z pozice vůdce – ač je k dispozici několik prominentních členů CDU, kteří by ji potenciálně nahradit mohli.

Zdroj: breitbart.com