Do militaristického šílenství se musí podle NATO zapojit celý kontinent v úzké provázanosti s Evropskou unií a soukromým sektorem. NATO vyzývá evropské země, aby aktualizovaly svoji infrastrukturu pro rychlé nasazení vojsk a vojenského vybavení, informuje Daily Mail.

Jak generální tajemník aliance Jens Stoltenberg v rozhovoru s ministry obrany NATO v Bruselu zdůraznil, že evropské silnice, mosty a železniční sítě by měly být vhodné pro přepravu tanků a těžkého vojenského vybavení.

Během tiskové konference v Bruselu Stoltenberg řekl, že NATO potřebuje velitelskou strukturu, aby se zajistilo, že „u aliance jsou potřebné síly, jsou na správném místě se správným vybavením a ve správném čase", poznamenala britská publikace.

„To platí nejen pro struktury velení. Musíme také zajistit, aby silnice a mosty byly dostatečně silné, aby odolaly našim největším vozidlům, a že železniční sítě rychle přesunují tanky a těžké zbraně,“ zdůraznil Stoltenberg.

Podle generálního tajemníka NATO má aliance k civilní infrastruktuře „vojenské požadavky", které je třeba aktualizovat, aby se zohlednily dnešní vojenské potřeby, napsal Daily Mail.

„Ale NATO se s touto prací nemůže vypořádat samo. Vyžaduje úzkou spolupráci mezi vládami zemí a soukromým sektorem. Evropská unie také hraje důležitou roli. Proto by NATO a EU měly nadále úzce spolupracovat na této zásadní otázce," řekl Stoltenberg.

Zdůraznil také, že všechny země NATO by měly být schopny bojovat proti kybernetickým útokům „stejně efektivně jako u pozemních útoků, z moře nebo ze vzduchu," informoval Daily Mail.