Jablka je možné zcela „vymýt“ od špíny a pesticidů, když je ponoříme asi na 15 minut do roztoku sody, píší vědci v článku, uveřejněném v Journal of Agricultural and Food Chemistry. „Šíření pesticidů vedlo ke zvyšování úrody zemědělských kultur, ale nevelké množství těchto jedů může zůstat na povrchu ovoce a zeleniny a společně s nimi se dostat do lidského organismu.


Jejich molekuly často prosakují do dužiny zemědělských produktů, což před nás staví úkol — jak je možné je odstranit?" řekla Lili He z Laboratoře analýzy pesticidů v Amhestru (USA).

Vědci se pokusili porovnat účinky bělidla, sody a obyčejné vody při mytí ovoce. Jak ukázaly pokusy, drahé „bělidlo" zaostává za obyčejnou sodou — její roztok lépe odstraňuje molekuly fungicidu a insekticidu z povrchu jablek i z horních vrstev jejich dužiny. Voda se ocitla na posledním místě, což svědčí o tom, že obyčejné omývání ovoce a zeleniny je zcela neočistí od jedovatých látek. Ani jeden prostředek nedokázal odstranit pesticidy v těch případech, když pronikly dost hluboko do dužiny jablek, přibližně 200 mikrometrů a více.

Vědci doporučují jíst jablka a další ovoce a zeleninu pokud možno bez slupky a mýt je roztokem sody, kterou je možné snadno koupit v každém hypermarketu nebo obchodě s domácími potřebami za mnohem méně peněz než jiné drahé prostředky. Asi 15 minut mytí, jak tvrdí He a její kolegové, zcela stačí k tomu, aby byly odstraněny téměř všechny molekuly pesticidů z ovoce a to se stalo skutečně bezpečným pro člověka.

Zdroj: snews.com