Vysoký velitel iráckých Sil lidové mobilizace vyzval k okamžitému stažení amerických sil z Iráku po eliminaci teroristů ISIS. Qais al-Khazali, šéf Íránem financovaných Hash al-Sha’abi v pondělí v noci tweetnu, že americká vojska, která jsou v současnosti v Iráku jako součást koalice proti ISIS, se musí připravit na odchod domů.


Americký ministře zahraničí: vaše ozbrojené síly se musí od tohoto okamžiku okamžitě a bez zdržování připravovat na odchod z naší vlasti Iráku, když tu skončila ta záminka vaší přítomnosti ISIS,“ tweetnul Khazali arabsky.

Press TV hlásí:

Toto prohlášení přichází poté, co americký ministr zahraničí Rex Tillerson v neděli na společné tiskové konferenci v Rijádu s jeho saúdským protějškem Adelem al-Jubeirim řekl, že je třeba, aby Írán a dalších země, které pomáhají Iráku s bojem proti teroristům Daesh, teď, když se ta bitva chýlí ke konci, z Iráku odešly.

Den poté, iráckých ministerský předseda Haider al-Abadi v médiích oficiálně kritizoval Tillersonovy vměšující se komentáře, kdy řekl: „Žádná strana nemá právo se do iráckých záležitostí vměšovat.“

Hashd al-Sha’abi je irácká státem sponzorovaná zastřešující organizace skládající se z více než 40 skupin, které jsou převážně z šíitských muslimů. Tato síla údajně představuje více než 100 000 bojovníků. Irácké úřady říkají, že mezi nimi je i 25 000 až 30 000 bojovníků sunnitských kmenů a navíc i kurdské izadské a křesťanské jednotky.


Tito bojovníci sehráli hlavní roli při osvobozování Daesh držených území jižně, severovýchodně a severně od irácké metropole Bagdádu už od zahájení ofenzivy teroristů v této zemi v červnu 2014.

Írán poskytoval centrální vládě v Bagdádu i regionální vládě v iráckém Kurdistánu pomoc vojenských poradců, kdy jim pomáhal jak udržet si území, tak si znovu vydobýt území ztracená ve prospěch této teroristické skupiny v roce 2014.

V neděli také íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif odsoudil Tillersonovy poznámky, kdy řekl, že byly předneseny pod vlivem petrodolarů od určitých států.

„Jaká země přesně v Iráku, který se postavil, aby ubránil své domovy proti ISIS, co by se z něj měla vrátit?“ řekl Zarif v tweetu v neděli v noci, kdy použil pro Daesh alternativní jméno. „Hanebná americká zahraniční politika diktovaná petrodolary,“ tweetnul.

Zdroj: presstv.com