Izraelský ministr obrany vyzývá Washington, aby se do Sýrie více zapojil, když tam „válku vyhrává prezident Bašár Assad.“ Avigdor Lieberman požádal o zvýšené zapojení Ameriky, kdy tvrdí, že Izrael sotva zvládá nutnost poradit si s „Rusy, Íránci a už i Turky a s Hizballáhem.“


Liebermanovy komentáře znamenají obrat v Izraeli, kde vrcholní činitelé pravidelně předpovídali, jak Asad ztratí kontrolu nad svou zemí a bude konečně svržen.

„Doufáme, že Spojené státy budou v syrské aréně a obecné na celém Středním východě aktivnější,“ řekl v úterý Avigdor Lieberman v interview s novinami Walla.

„V severní aréně se potýkáme s Rusy, Íránci a dokonce i s Turky a s Hizballáhem. Veřejnost neví vše a to je dobře, ale znamená to každý den hrozné investice a úsilí po 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.“

Tento ministr se uchýlil k projevu svých zjevně chmurných obavy, že „přes to všechno, Asad tuhle bitvu stejně vyhraje.“ Rovněž situaci v Sýrii prohlásil za „jednu z největších absurdit.“

„Spojené státy teď mají pár svých vlastních problémů, ale co se týče trendu, čím aktivnější USA budou, tím lépe,“ řekl Lieberman.

Podle tohoto pravicového izraelského činitele, „náhle začíná vše hrát Asadovi do karet,“ včetně zemí Západu, které se už „řadí ve frontě“, aby si vysloužily přízeň syrského prezidenta.


Další neblahý scénář pro Izrael je to, že situace v Sýrii vedla k dalekosáhlé konsolidaci vlivu Íránu, tvrdí Lieberman, který je známý svými drsnými prohlášeními a tvrdě proti-íránským postojem.

Ač Izrael není obecně do Syrské války zapojen, tak má už dávno obavy, že tato situace povede k tomu, že někteří z jeho hlavních nepřátel – Írán a Hizballáh, tj. libanonská militantní organizace označovaná Izraelem a USA za teroristickou – získají v Sýrii mocenské předmostí.

Na základě výmluv, že „zbloudilé střely“ ze Syrského území spadly do Izraele, IDF při četných příležitostech pak pálily na pozice Syrské armády a jejích spojenců. Izraelská vojska rovněž útočila i na vojenské konvoje v Sýrii s tvrzením, že vezly zbraně pro Hizballáh.

Zdroj: rt.com