Bojovník ISIS operující v Deir Ezzor na východě Sýrie přiznal, že této skupině platí Izrael, aby podvracela snahy Syrské armády. Odhalující video vystavené v úterý ukazuje Mohammeda Moussu al-Shawwakha, který tvrdí, že tato teroristická skupiny koordinovala svou činnost s Kurdy vedenými Syrskými demokratickými silami (SDF), aby tak pomohla svrhnout prezidenta Bašara Asada a porazit Syrskou armádu.


Muž mluvící na videu, Mohammed Moussa al-Shawwakh odhaluje, že velitel ISIS známý jako Abu Zaid vydal rozkaz, že okolí plynového poole Conoco se musí evakuovat, aby jej mohly obsadit USA podporované SDF dříve, než se k němu dostanou vládní síly.

Uchyluje se k tvrzení, že USA se pokoušely zformovat alianci mezi SDF a ISIS operujícími v Deir Ezzor, aby tak podvrátily úsilí Syrské armády o osvobození na ropu a plyn bohatých polí venkova Deir Ezzor.

Mohammed Moussa al-Shawwakh říká, že skupiny pověřená obranou oblasti kolem plynového pole Conoco dostala rozkaz umožnit kurdskými silám vstup na toto strategické místo. Rozkaz k tomu, říká, přišel od nejvyššího regionálního emíra zvaného Abu Zaid.

Tento bojovník ISIS se ve svém přiznání uchyluje k tvrzení, že Kurdy vedené síly směly vstoupit do plynem a ropou bohatých polí v tomto regionu, aby se o tom udělala propagandistická videa.

Mohammed interview zakončil tvrzením, že určitě ví, že USA se pokouší mezi kurdskými silami a ISIS v provincii Deir Ezzor zřídit alianci, aby tak podvrátily vládou vedené vojenské úsilí o osvobození tohoto regionu.