Předák KLDR Kim Čong-un v průběhu inspekční cesty do strategických vojsk prohlásil, že je připraven „dívat se ještě nějakou dobu na hloupé chování amíků“, doporučuje jim však, aby „s jasnou hlavou zvážili všechny klady a zápory“ a pochopili, že konfrontace škodí oběma stranám, uvádí jeho slova Korejská centrální zpravodajská agentura. „Řekl, že američtí imperialisté si sami dali na krk oprátku svou nerozvážnou vojenskou konfrontací, ale ještě nějakou dobu se podívá na hloupé chování amíků", oznámila agentura.


Severokorejský předák poradil USA, aby „s jasnou hlavou spočítali všechny klady a zápory vzniklé situace" a pochopili, že je nevýhodná oběma stranám. Pro snížení napětí a „zabránění vojenské srážce mají USA… zastavit provokaci a nechat nás na pokoji".

Nebudou-li se USA řídit touto radou, „nastane vynikající historický okamžik, kdy dělostřelci s raketami Hwasong je chytí za krk". Samotným dělostřelcům Kim Čong-un doporučil, aby „byli vždy připraveni na odpálení, aby se mohli každou chvíli vrhnout do boje na rozkaz strany".

Názor expertů

Experti si myslí, že Washington potřebuje KLDR jako prostředek tlaku na Čínu. Zástupce ředitele Národního institutu Rozvoje moderních ideologií, politolog Igor Šatrov si myslí, že téma Severní Korei je možné neustále „vytahovat ze šuplíku", aby bylo možné tlačit na partnery, na Čínu, kterou by USA chtěly zcela zatáhnout do problémů poloostrova.


„Jedná se o spoléhání na to, že Čína nebude mít náladu na jiné úkoly a její vojensko-politický potenciál se sníží. Naděje na to, že Čína přesvědčí Severní Koreu, reální politici z USA nemají. Z druhé strany, oni chápou, že Kim Čong-un není tak šílený, jako ho představují svým voličům," řekl politolog v přímém přenosu pro rádio Sputnik.

Peking mezitím může využít tuhle situaci, aby realizoval své geopolitické ambice.

„Pokud bude severokorejský problém nějakým způsobem vyřešen a Čína se stane tou silou, která to dokáže vyřešit, tak to zvýší geopolitickou roli Číny, kterou jí již nyní přisuzujeme, ale ona ve skutečnosti takovou není. A je dobře možné, že u čínského vedení vznikly podobné ambice a Čína se bude moci aktivněji zapojit do procesu mírového řešení Severní Korei," myslí si politolog.

Zdroj: snews.com