Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že americký ministr zahraničí Rex Tillerson se na společné schůzce dotkl otázky ruských protiopatření na americké sankce a dostal náležité odůvodnění. „Zajímaly ho především, a tím on i začal, podrobnosti těch rozhodnutí, ke kterým jsme byli nuceni se odhodlat v reakci na zákon o protiruských sankcích, který přijal americký Kongres.


Toto odůvodnění jsme poskytli. V zásadě to bylo učiněno v rozhovoru Vladimira Vladimiroviče Putina pro televizi Rossija. Tam vše bylo podrobně vyloženo a byly vysvětleny příčiny těch rozhodnutí, které jsme přijali po dlouhém očekávání toho, že USA nepůjdou cestou konfrontace," řekl Lavrov novinářům.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov, který dorazil do Filipín, aby se zúčastnil akcí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), absolvoval v Manile několik dvoustranných schůzek.

První den pobytu v hlavním městě Filipín jednal s ministrem zahraničních věcí Turecka Mevlütem Cavusoglem, Číny Wang I a USA Rexem Tillersonem.

Témata byla různorodá: od sankcí, raket, deeskalačních zón v Sýrii po import rajčat.

Budeme reagovat i nadále

Hlavní schůzkou dne bylo jednání Lavrova s Tillersonem na pozadí zavedení největších za poslední tři roky amerických sankcí proti Rusku.

Samozřejmě, že se Lavrov a Tillerson tomuto tématu nemohli vyhnout. Americký ministr zahraničních věcí o tom začal sám mluvit. „Zajímaly ho především, a tím on i začal, podrobnosti těch rozhodnutí, ke kterým jsme byli nuceni se odhodlat v reakci na zákon o protiruských sankcích, který přijal americký Kongres. Toto odůvodnění jsme poskytli. V zásadě to bylo učiněno v rozhovoru Vladimira Vladimiroviče Putina pro televizi Rossija. Tam vše bylo podrobně vyloženo a byly vysvětleny příčiny těch rozhodnutí, které jsme přijali po dlouhém očekávání toho, že USA nepůjdou cestou konfrontace," řekl Lavrov novinářům.

Ministerstvo zahraničních věcí později upřesnilo, že ministr v rozhovoru se svým americkým kolegou poukázal na to, že přijatý ve Spojených státech zákon o sankcích proti Rusku se stal dalším nevlídným a pro mezinárodní bezpečnost nebezpečným krokem, který zasadil tvrdou ránu na perspektivy dvoustranné spolupráce. „Samozřejmě, že podobné akce včetně nelegálního zabavení našeho diplomatického majetku, nemohly zůstat bez odezvy. Tak tomu bude i nadále. Spolu s tím jsme připraveni k normalizaci dialogu, pokud ve Washingtonu opustí konfrontační linii."


Zejména je to nutné, aby bylo možné se domluvit na klíčových bezpečnostních otázkách. „Mluvilo se o dalších krocích v otázce řešení syrského konfliktu, včetně rozvoje červencového memoranda Ruska, USA a Jordánska o vytvoření deeskalačního pásma na jihozápadě Sýrie. Lavrov akcentoval, že je nutné přísně respektovat suverenitu a teritoriální integritu této země a rovněž rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jež položily základ pro podporu politického procesu," dodali na ruském ministerstvu zahraničí.

Celkově se dvoustranná jednání o složitých problémech budou v nejbližší době odehrávat mezi náměstky ministrů zahraničních věcí Sergejem Rjabkovem a Tomem Shannonem.

KLDR: sankce a jednání

Projednávalo se také téma Severní Koreje. Před schůzkou Lavrova a Tillersona Rada bezpečnosti OSN přijala úmluvu, která zpřísňuje sankce vůči KLDR. Rezoluce stanoví zákaz na dovoz z KLDR, zejména železa, železné rudy, olova, uhlí a mořských plodů. Konta severokorejské Banky pro zahraniční obchod budou zmrazená a severokorejským mořským lodím, jež poruší rezoluce OSN, bude zakázáno kotvení v přístavech všech států. Počítá se s novými sankcemi proti osobám, které jsou spojeny s raketovým a jaderným programem Pchjongjangu.

Lavrov a Tillerson během jednání v Manile hovořili i o situaci kolem KLDR. V této souvislosti ruský ministr „uvedl, že eskalace napětí, ke které vede americká vojenská příprava v oblasti Korejského poloostrova, je nepřípustná.

V komentáři ruským médiím ministr zdůraznil, že kromě sankcí nová úmluva obsahuje také pevný závazek Rady bezpečnosti OSN k obnově šestistranných jednání při hledání politické regulace.

Připomněl společnou rusko-čínskou iniciativu pro regulaci na Korejském poloostrově. „Naše společná iniciativa obsahuje podporu ruské nabídky o vypracování plánu postupné obnovy důvěry a vytvoření podmínek k obnovení šestistranných jednání," řekl Lavrov.


Je samozřejmé, že o KLDR Rusko nejedná pouze s USA. V neděli ještě před jednáním s Tillersonem se Lavrov v Manile setkal s čínským kolegou Wang I. Na schůzce ruský ministr oznámil, že Moskva a Peking budou o severokorejské problematice jednat na nejvyšší úrovni.

Sýrie a rajčata

Ruský ministr se svými kolegy také projednal situaci v Sýrii. Především vyjádřil naději, že kontakty mezi Ruskem a USA v této otázce budou pokračovat.

„Tady naši zástupci také jednají, včetně rozvoje dohody dosažené Ruskem, USA a Jordánskem o vytvoření jižní deeskalační zóny v Sýrii. Očekáváme, že i v dalších aspektech syrské regulace, jak vojenských, tak i politických, budou naše kontakty s USA pokračovat. Ve skutečnosti se nikdy ani nepřerušily," řekl Lavrov.

Syrské téma bylo hlavní i na schůzce s tureckým ministrem zahraničních věcí Mevlütem Cavusoglem.

„S našim tureckým kolegou jsme projednali situaci o splnění dohod v rámci astanského procesu. Projednali jsme přípravu k další schůzce zástupců Ruska, Turecka a Íránu, která proběhne v Teheránu 8.-9. srpna a bude se pokračovat v rozhovoru o dalším posílení režimu deeskalačních zón," oznámil Lavrov.

Cavusoglu zase potvrdil že s Lavrovem projednal syrskou problematiku, včetně přípravy dalšího kola jednání v Astaně. Hovořili i o dvoustranných rusko-tureckých vztazích.

„Dotkli jsme se tématu vízového režimu. Proběhla výměna názorů ohledně rozvoje dvoustranných vztahů, včetně ekonomické sféry a omezení dodávek rajčat," oznámil Cavusoglu v rozhovoru pro agenturu Anadolu.

Zdroj:  snews.com