Adolf Hitler, vůdce nacistického Německa za druhé světové války, se 30. dubna 1945 zastřelil ve Führer-bunkru. Jeho nevěsta Eva Braun rozkousla kyanidovou tabletu a následovala svého manžela, až dokud nové důkazy nepoukázaly, že nalezená těla nemusí být Hitlera a Braunové. V dosud utajovaných nedávno odtajněných dokumentech to teď vypadá, že FBI měla znalost o tom, že Hitler nejenže konec války přežil, ale ve skutečnosti byl naživu až dlouho do 80. let.

Některé údaje z 203 stránkové složky byly ale začerněny, takže určité pasáže jsou nečitelné, ale je-li ten dokument autentický, tak by mohl vrhnout dost pochybností na účinnost a účel FBI, ani nemluvě o tom, jak to ponechává otevřené dveře pro revizi dalších podobných případů.

Počáteční porce dokumentů datovaných do roku 1945 se točí kolem interview s osobou z Argentiny usilující o azyl do USA výměnou na lokalizaci Hitlera. Dotyčná osoba, jejíž identita kvůli její bezpečnosti odhalena nebyla, tvrdí, že Hitlerovi pomáhala po příjezd ponorky do její země s úkrytem.

Ta ponorka údajně dorazila teprve pár týdnů po pádu Barlína bylo na ní až 50 lidí včetně mnoha vysoce postavených členů Nacistické strany a žena, o níž si myslí, že byla Eva Braun. Tuto skupinu pak kontaktovali prostředníci, kteří naložili zavazadla a tu skupinu vyzvedli a odvezli je do vnitrozemí.  Za předpokladu, že to opravdu byl Hitler, tak byl ten přesun plánován jistě dlouho před koncem války.

Po příjezdu měl Hitler údajně odcestovat do Panamy, než se nakonec usadil v Brazílii, i když o jeho působení v Jižní Americe existuje několik různých tvrzení.

Ta těla objevená v roce 1945 však musela být nastražena jako Hitler a Eva Braun, aby spojence odlákala ze stopy. Hitler jako řada diktátorů zaměstnával po většinu své vlády dvojníky, kdy jedním z nich byl Gustav Welen, který byl spojeneckým silám dobře znám. 

Také americký prezident John F. Kennedy byl přesvědčen, že Hitler konec války přežil, a napsal série dopisů, v nichž své pochybnosti o tomto tématu rozvedl, a i ty byly teprve nedávno objeveny a vydraženy na aukci během připomínky sta let od jeho narození.

JFK o objevení Hitlerova těla napsal: „V místnosti, kde Hitlera údajně potkala smrt, byly popálené zdi a místnost nesla stopy ohně. Neexistuje však žádný úplný důkaz, že tělo, které našli, bylo Hitlerovo tělo.“

Výpovědi strážců, kteří s Hitlerem v posledních dnech žili, by také neměly být považovány za důvěryhodné kvůli skutečnosti, že mohly být součástí spiknutí za ukrytí útěku jejich vůdce nebo i je mohli ošálit pomocí dvojníků.