Rusofobie, která od dob Říjnové revoluce byla základem americké zahraniční politiky vůči Sovětskému svazu a Rusku, dělá Americe jen škody, píše Henry Rosemont Jr. pro The Huffington Post. S poukazem na nedostatek pádných důkazů „zločinů Putina“, autor konstatuje, že západní země budou moci získat důvěru ruského prezidenta, pokud jako první uznají jeho důstojnost.


Mnozí američtí činitelé vystoupili proti setkání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a prezidenta USA Donald Trumpa, aby prodiskutovali nový plán, jak ukončit „syrskou válku“. Podle nich to byl právě Putinův „public relations trik“, ke kterému se uchýlil, aby prokázal, že nemá menší váhu ve světě než Trump, uvedl Henry Rosemont..

Pro některé z těchto „odborníků“ je těžké si představit, že Putin může „skutečně usilovat o trvalý mír“. Současná protiruská hysterie, proudící z médií a Kapitolu, není nová: byl to zásadní bod ve vztazích s touto zemí od dob říjnové revoluce a mění se pouze v míře její intenzity.

Svého času vysocí američtí představitelé hovořili o Putinovi jako o „muži, který uvažuje jako Hitler“ jako „válečný zločinec“ a jako prezident, který „vážně ohrožuje americkou demokracii“, připomíná Rosemont.

„To jsou silná prohlášení, ale máme poměrně málo důkazů o zvěrstvech Putina a jeho vlády. Ale jiné důkazy naznačují stálé americké vměšování do záležitostí jiných zemí. Pokud jsou Putin a jeho kumpáni amorální monstra, neměl by spravedlivý hněv padnout na nás?“ ptá se autor.

Od druhé světové války zasáhla Amerika mnohokrát do demokratických procesů suverénních států, ať už v Řecku nebo Itálii, na Středním východě nebo Asii, Latinské Americe nebo na Ukrajině, vysvětluje Henry Rosemont.




Loading...