Manila, Filipíny (AP) — Filipíny už nebudou přijímat nové granty od Evropské unie obnášející přes 250 milionů euro, řekli ve čtvrtek jejich činitelé, což jsou peníze na rozvojové projekty v této zemi.  Delegace EU v Manile řekla, že ji filipínská vláda o tomto rozhodnutí informovala ve středu, museli ale ještě počkat, až obdrží písemnou nótu. Výkonný tajemník Salvador Medialdea v textu odpovídajícím Associated Press uvedl, že tento krok „je má odradit, aby se nevměšovali do našich vnitřních záležitostí.“


Prezident Rodrigo Duterte se předtím postavil snahám EU zastavit svou pomoc poté, co tento blok varoval, že Filipíny riskují, že s Evropou přijdou o bezcelní obchod kvůli těm tisícům zabitým ve válce proti drogám zahájené Dutertem a krokům Manily vedoucím k obnovení trestu smrti.

„Prezident schválil doporučení ministerstva financí nepřijímat od EU už žádné granty, protože ty by mohl umožňovat vměšovat se do vnitřní politiky Filipín,“ řekl reportérům ve čtvrtek prezidentův mluvčí Ernesto Abella.

Velvyslanec EU Franz Jessen řekl, že v sázce je více než 250 milionů euro na granty.

„Pořád od vlády očekáváme podrobnější objasnění,“ řekl Jessen v emailu AP. „Částka, které se toto rozhodnutí může týkat je přes 250 milionů euro. Letos by to mohlo mít dopad 100 milionů euro.“

K rozvojovým projektům v současnosti využívajícím asistenci EU patří např. 35 milionů euro grantu na pomoc mírového procesu s muslimskými rebely na jižních Filipínách.

EU největší zahraniční investor na Filipínách v jediné členské zemi Asociace národů jihovýchodní Asie z deseti zemí, která se těší bezcelnímu vývozu v rámci generalizovaného systému preferencí EU čili GSP+, což je systém pobídek pro rozvojové země. Filipínské bezcelní vývozy do EU byly podle dat této delegace EU v roce 2016 v hodnotě kolem 1,6 miliardy euro.

V březnu předvolala EU filipínského vyslance, aby vysvětlil vulgarit plnou tirádu Duterteho, který hrozil činitelům EU pověšením za to, že odporují jeho snaze obnovit trest smrti.




Loading...