Francouzský rádoby prezident Emmanuel Macron tento týden voličům Národní fronty zlořečil jejich označením za „anti-francouzské“ a „skutečné nepřátele Francie.“ V okamžiku připomínajícím neblaze proslulý komentář Hillary Clinton o „bídácích“, co volí Trumpa, pan Macron, který v současnosti vede v průzkumech nad vůdkyní Národní fronty Marine Le Pen – vystoupil na tribunu při 10 000 shromáždění v Paříži, aby označil Národní frontu za „proti-francouzskou stranu“, kdy její přívržence označoval za „šiřitele hrůzy“ a „extremisty“.


„Jsou tady. Jsou to oni. To oni jsou našimi skutečnými nepřáteli,“ vyhlašoval Macron.

„Jsou silní, organizovaní, dovední, odhodlaní,“ řekl. „Potkáváte je na ulicích, na venkově nebo na webu a většina z nich je dobře skrytá. Stejně, jako jsou plní nenávisti, jsou i zbabělí. Znáte je. Tu stranu agentů katastrofy, ty šiřitele hrůzy. Tu francouzskou krajní pravici. Je tady.“

Tento francouzský prezidentský favorit byl na tribuně spolu s ministryní energetiky a životního prostředí Segone Royal, když vyvolával „ducha odporu“, což je slovo, jehož se často dovolávají skalně levicoví aktivisté z „antifa“ a ti Demokraté v Americe, co trvají na tom, že ve Spojených státech je nutno sabotovat administrativu prezidenta Trumpa.

V září 2016 tehdejší demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clinton vrčela na republikánské přívržence, když je nazývala „hromadou bídáků“ s jejich označováním za „rasisty, sexisty, homofoby, islamofoby.“

„To oni, zneužívají hněv, oni propagují lži. Už desítky let rozdmýchávají nenávist, přiživují rozdělení společnosti, vnucují svůj diskurz o diskriminaci,“ pokračoval pan Macron.

Tento bývalý bankéř byl dlouho znám jako kandidát establishmentu ve francouzských volbách, když ho upřednostňovala i Evropská komise a dostávalo se mu podpory od hlavních postav ve svých pozicích zakopané politické třídy, jako je britský ministerský předseda Tony Blair a bývalý americký prezident Barack Obama.

Ač se tento kandidát strany En Marche! v průzkumech držel vepředu, tak v posledním týdnu kampaně před druhým a konečným nedělním kolem hlasování narazil na těžkosti.




Loading...