U níže uvedeného videa se podíváme na temnou pravdu o rostlinných olejích. (Foto: Flickr / ilsutrační)

Možná jste slyšeli, že jsou zdravou volbou, ale dnes vám ukážeme, proč jsou průmyslově zpracované rostlinné oleje, jako je sójový, řepkový nebo slunečnicový, ve skutečnosti toxické a proč by neměly mít místo na vašem talíři.

Odhalíme, jak jejich průmyslová výroba za použití tepla a chemikálií vytváří škodlivé látky, které v těle způsobují záněty, srdeční choroby, ba dokonce rakovinu. A co je horší?

Připravte se na šokující zjištění z laboratoře, která odhalila toxické aldehydy v obyčejných hranolkách z fast foodů. Pojďme se ponořit do toho, proč je čas přehodnotit rostlinné oleje.

Níže přinášíme kompletní překlad videa:

Rostlinný olej je vysoce toxický a každý, kdo lidem radí jíst rostlinné oleje, šíří špatné informace. Rostlinné oleje patří do motoru auta, ne do jídla. Nejsou to skutečné potraviny. Jsou to produkty vyrobené v továrnách, produkty, které vyžadují teplo, chemikálie a vysoký tlak k extrakci toho malého množství oleje, které existuje. Teplo a chemikálie používané ve výrobním procesu oxidují tyto jemné oleje ze semen. Když jíte oxidované rostlinné oleje, jako je sója, řepkový olej, kukuřice, světlice barvířská nebo slunečnice, vytvářejí ve vašem těle volné radikály, které jsou vysoce zánětlivé a je známo, že způsobují srdeční choroby a rakovinu. A pak je restaurace používají tím nejkarcinogennějším možným způsobem. Zahřívají je, znovu je zahřívají, ochlazují, znovu zahřívají a používají je celý týden. Takže přechod na rostlinné oleje nebo oleje ze semen byl pravděpodobně od začátku špatný nápad. Jedna výzkumnice z Minnesotské univerzity navštívila různé restaurace rychlého občerstvení v okolí, koupila si hranolky a pak je odnesla zpět do své laboratoře k testování. V hranolkách našla množství zlúčenín toxických aldehydov. Je známo, že aldehydy způsobují genové mutace, mění RNA a DNA a spouštějí masivní zánět v těle. Svým klientům říkám, aby se co nejvíce vyhýbali průmyslovým olejům ze semen.

Brecka podrobně popsal, jak se semena, jako je řepka olejná, z nichž se vyrábí řepkový olej, lisují, aby se z nich získal olej, který zanechává lepkavý zbytek. K jeho odtučnění výrobci používají hexan, chemickou látku, která je Národním institutem zdraví a Národní lékařskou knihovnou klasifikována jako známý neurotoxin, podobný fluoridu (kyselině fluoro-salicylové). To je jen začátek chemicky náročného procesu.

Olej se poté zahřeje na extrémní teplotu 405 °C, což je teplota, kterou by nevydržela žádná rostlina ani přírodní proces na Zemi. Tímto teplem olej denaturuje a stává se žluklým a hnilobným. Aby se zakryl odporný zápach a chuť, je olej deodorizován hydroxidem sodným, který je silným karcinogenem.

V některých případech se olej dokonce bělí, aby se dosáhlo jednotného, čirého vzhledu, který je vidět na pultech obchodů s potravinami. Přemýšleli jste někdy o tom, proč každá láhev rostlinného oleje vypadá stejně dokonale, bez přirozených odchylek? To není příroda – je to řízený chemický proces.

Gary Brecka