Své vyjádření na adresu zpěvačky Dusilové v nedávném rozhovoru pro Blesk označil prezident Miloš Zeman za laskavé a milé. Zpěvačku předtím označil za „chudinku holčičku“, která neodříká ani tři věty bez papíru. Lenka Dusilová nedávno veřejně, při předávání cen Anděl, Zemana kritizovala za podlézání nesvobodným režimům. Prezident k tomu ještě řekl, že si těžko umí představit, že by třeba Lucie Bílá při předávání Slavíků přerušila své vystoupení, aby řekla, že podporuje Miloše Zemana jako prezidenta.


"Chudinka holčička se aspoň ty tři věty mohla naučit zpaměti,“ řekl na adresu zpěvačky Miloš Zeman, který je proslulý svými nečtenými projevy. "Přeji Lence Dusilové, aby byla úspěšná jako zpěvačka,“ vzkázal do éteru.

Prezident rovněž nechápe proč při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga protestující mávali tibetskými vlajkami. „Před rokem 1951 to byla feudálně-otrokářská společnost, teokracie, kde vládli lámové a ostatní na ně pracovali,“ míní Miloš Zeman.

Nenechal nit suchou ani na exministrovi životního prostředí Martinovi Bursíkovi, předsedovi TOP 09 Miroslavovi Kalouskovi i na čestném předsedovi stejné strany exministrovi zahraničí Karlovi Schwarzenbergovi. "U těchhle bývalých lidí, kteří už nejsou tak příliš vidět, je jakási touha po sebezviditelnění. Nu a tak si vybírají témata, o kterých si myslí, že alespoň krátkodobě jimi zaujmou. A já k nim cítím docela soucit,“ prohlásila hlava státu

"Sešel bych se s dalajlámou, kdybych byl duchovní vůdce, nebo on velký investor,“ řekl Zeman, když přišla řeč na Dalajlámu, jehož prezident Václav Havel přijmul několikrát za svého prezidentování. Zeman k tomu oznámil, že česká zahraniční politika po celou dobu stojí na politice jednotné Číny, a že to tak vnímají i jiné země.

Prezident Zeman rovněž v souvislosti s přijetím čínského prezidenta v Praze poznamenal, že se chová stejně jako britská královna, která vozila čínského hosta ve zlatém kočáře, než byly podepsány dohody za 8 miliard liber, či jako americký prezident Barack Obama. Při čínské návštěvě v USA visely americké a čínské vlajky a žádná tibetská, dodal český prezident.

Jako příklad dřívější submisivnosti vůči EU Zeman uvedl doporučení Bruselu, aby se evropští politici neúčastnili vojenské přehlídky v Číně k sedmdesátému výročí konce druhé světové války.

Miloš Zeman, který nyní v polovině dubna 2016 navštíví Středočeský kraj, vyzdvihl, že součástí dohod s Čínou jsou tři přímá letecká spojení mezi Českou republikou a Čínou, což přivede více čínských turistů do naší země, a pomůže to jak cestovnímu ruchu, tak třeba lázeňství. Firma Let Kunovice se podle něj bude podílet na dodávce letadel do Číny, což bude znamenat šest stovek nových pracovních míst.

Zdroj: pz.cz