Co když devalvovali korunu a nikdo si toho nevšiml? Došlo k tomu včera, ale většina médií o tom pomlčela. Nejednalo se o podobný typ devalvace jako 7. listopadu 2013, kdy Česká národní banka zaplavila trh novými penězi a přes noc srazila hodnotu koruny o 4 %. Včerejší zákrok byl subtilnější, ale stejně tak významný. Rada ČNB včera odhlasovala pokračování stropu 27 Kč na kurz koruny vůči euru, čímž v zásadě přijalo novou měnovou politiku Evropské centrální banky založenou na kvantitativním uvolňování.


Technicky vzato má rada ČNB ještě měsíc na to, aby rozhodlo, jestli kopírovat novou politiku Evropské centrální banky, protože program nákupu dluhopisů zatím ještě doopravdy neodstartoval, ale ve skutečnosti už lze dopad plánovaného tisknutí peněz ze strany ECB pociťovat.

Kurz koruny oproti euru spadl od 7. listopadu 2013 zhruba o 7 %, ale vůči dolaru i zlatu koruna za stejnou dobu oslabila o 20 %. Pokud by podle viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka centrální banka neintervenovala, koruna by byla daleko silnější, než je dnes. Analytik Miroslav Plojhar z Erste Corporate Banking tvrdí, že férová hodnota koruny je 25 Kč za euro. To znamená, že implikovaná devalvace oproti euru v tuto chvíli není 7 %, ale spíš 10 %.

Pokud bude euro nadále klesat, až Evropská centrální banka zintenzivní nákup dluhopisů, zasáhne to i korunu. Hodnota české měny se buď bude pohybovat společně s eurem, nebo dokonce ještě více oslabí, pokud se investoři prchající z eurozóny a hledající útočiště budou dál obávat, že ČNB strop na korunu posune na 29 nebo 30 Kč. (Upevnění blíže ke 27 Kč je samozřejmě také možné, ale ČNB včera dala jasně najevo svoji připravenost intervenovat.)

Koruna by měla posilovat, ale nemůže, a rozdíl mezi současnou a skutečnou hodnotou koruny představuje rozsah faktické devalvace ČNB. Skoro nikdo si jí nevšímá, ale je tak skutečná, jak to jenom jde.

Erik Best

[/quote]

  • Další články autora jsou k dispozici  ZDE.

Článek původně vyšel v anglickém znění v placeném zpravodaji Friday Edition. Pro bezplatný odběr Final Wordu v češtině emailem vyplňte prosím svoji adresu ZDE .