Praha, 9. 4. 2014: Radnice Prahy 8 svým občanům lže, když její mluvčí tvrdí, že radní nemohli spojit referendum s komunálními či evropskými volbami, protože referendum se musí konat do 90 dní od chvíle, kdy ho odsouhlasili zastupitelé. Dokladem je fakt, že na Praze 7 zastupitelé v prosinci odhlasovali, že referendum bude spojeno s květnovými evropskými volbami – více než pět měsíců před konáním těchto voleb! V zákoně o místním referendu je sice zmíněna lhůta 90 dní, ale ta běží NIKOLI od schválení zastupitelstvem, ale od vyvěšení na úřední desku. Navíc se tato lhůta dle výkladu některých právníků vztahuje pouze případ, kdy referendum požaduje přípravný výbor, nikoli zastupitelstvo.


Nic nebránilo radnici vyvěsit rozhodnutí o referendu na úřední desku 90 dní před jeho konáním, jako to udělali na Praze 7. Navíc pokud by radní chtěli spojit referendum s volbami, mohli to udělat ještě jednoduššeji – předložit návrh na konání referenda na pozdějším jednání zastupitelstva.

Radnice Prahy 8 také zmátla své občany SMS zprávou, ve které zaměnila význam odpovědí ANO a NE na referendovou otázku. 31. března jim zaslala na mobily zprávu v tomto znění: „Již za 12 dní, tj. 12. dubna, proběhne v Praze 8 referendum o hernách. Nezapomeňte přijít a hlasovat ANO nebo NE hernám. Více informací nawww.referendum8.cz."

Ovšem referendová otázka je položena přesně naopak – ptá se občanů, zda si přejí zákaz heren. Pokud tedy chtějí občané Prahy 8 zrušit na území této městské části herny, musí hlasovat ANO. Byl to záměr radnice, nebo neschopnost porozumět vlastní otázce?

„I přes všechny tyto kroky radnice a naši skepsi, zda bude referendum platné, občany Prahy 8 vyzýváme, aby 12. dubna k referendu přišli,“ říká zástupkyně iniciativy 8 bez hazardu Hana Matoušová. „Podpisy však sbíráme dál pro případ, že dubnové referendum bude neplatné. V tom případě budeme požadovat referendum nové, které by se konalo spolu s komunálními volbami v říjnu. To jsme požadovali a požadujeme od začátku naší podpisové akce, dávno před tím, než radnice Prahy 8 v čele s panem Musílkem ze strany Volba pro Prahu 8, který je zároveň místopředsedou strany Suverenita, prosadila tento nesmyslný dubnový termín.“