Po dvanácti letech došlo v přístupu České televize v informování veřejnosti k významnému průlomu. V interaktivním pořadu Hyde Park, který veřejnoprávní kanál vysílal ve středu 11. září, totiž poprvé došlo k pokusu o objektivitu v referování o teroristických útocích v Americe, jež se odehrály před dvanácti lety. Kromě hlavního hosta, amerikanisty z University of New York in Prague Jakuba Lepše, se mohl na chvíli do diskuse s moderátorem Bohumilem Klepetkem a diváky zapojit i mluvčí hnutí za pravdu o 11. září Jan Korál. Tedy reprezentant početné a stále rostoucí názorové strany, která už několik let upozorňuje na zmanipulované vyšetřování útoků v USA i kvanta přímých i nepřímých důkazů, jež zpochybňují oficiální verzi tehdejších událostí. Tím ale pozitiva končí.


Byl to tristní pohled. Hlavní host Lepš o tématu zjevně nic nevěděl a nenastudoval si ani základní fakta, ať už z oficiální verze událostí, či ze strany druhé (která říká, že se útoky staly jinak, než je nám předkládáno), aby byl schopen reagovat. O moc lépe na tom nebyl ani moderátor. Jediný, kdo byl ochoten a schopen racionálně argumentovat, byl Korál, neustále pejorativně označovaný jako konspirační teoretik.

Nejbizarnější přestřelka se odehrála hned v úvodu, kdy se divák Igor pozastavil nad tím, jak by mohl spadnout celý mrakodrap tak, jak spadl, bez pomoci výbušnin, protože to prostě není možné. „To je názor, který zastáváte i vy?“ zeptá se Klepetko. – „No jistě, to jsou ty informace, které Česká televize odmítá odvysílat…“ nadechne se Korál. – „Česká televize je neodmítá odvysílat, proto jste hostem tohoto pořadu…“ špitne Klepetko tónem, který jako by naznačoval, že by si přál být docela někde jinde, aby se netrápil. „No tak já vám to povím,“ pokračoval Korál, „ale vy odmítáte odvysílat dokumentární filmy vědců, kteří vypracovali studie…“ – „Pane Korále, prosím, držme se otázky, proto jste v tomto pořadu.“ – „… kteří našli v prachu WTC nanotermit, který dokáže rychle zničit ocelové konstrukce.“ Klepetko: „Oficiální vysvětlení zní, že nanotermit pocházel z podkladových nátěrů.“ Korál: „To snad nemyslíte vážně. Proč by někdo dával výbušninu na podkladové nátěry, to je prostě absolutní absurdita. Přece mi nechcete vy nebo někdo jiný tvrdit, že by někdo natíral WTC výbušninou, aniž by měl záměr zdemolovat ty budovy.“

O chvíli později: „To je právě ten dokument profesionálních pilotů 9/11 Intercepted, který nechcete vysílat, aby se diváci dověděli podrobnosti.“ – „Pane Korále, nepouštějte se na tenký led… Proto jste tady, abyste tyto argumenty přinesl.“ – „Ale já nemůžu během pár minut nahradit dvanáct let propagandy.“ Druhý host Jakub Lepš se kromě několika pronesených nepřesností, zjevných nepravd či nesmyslů pak zmohl většinou jen na opakování, že prostě odmítá uvěřit tomu, že by vláda lhala.

Abychom ale jen nehaněli, Bohumil Klepetko jistě není součástí nějaké konspirace. Je to milý chlapík a docela se v rámci svých možností snažil. Přesto, když se po půl hodině s Janem Korálem loučil, viditelně se mu ulevilo.

Česká televize se ale rázem octla v pasti. Její válečné bubnování proti Afghánistánu, Iráku či Sýrii a nekritický obdiv k americké politice ruku v ruce s naprostou absencí zásad kvalitního zpravodajství byly už neudržitelné.