Čeští vojáci míří na Sinajský poloostrov. Budou tam zajišťovat leteckou podporu místo Američanů. Český Senát nedávno schválil rozšíření české armádní účasti v pozorovatelské misi Multinational Force and Observers (MFO) na egyptském Sinajském poloostrově. Do neklidného regionu se má vydat 13 vojáků a vojenský transportní letoun CASA, pro který to bude první operační nasazení. Úkolem vojenského letadla české armády by měl být monitoring 266 kilometrů dlouhé egyptsko-izraelské hranice, ležící ve východní části poloostrova.


Příslušníci českých ozbrojených sil budou v rámci mise působit v období od 1. listopadu 2013 do 31. prosince 2014.

Vláda návrhem reagovala na žádost vedení mise kvůli tomu, že leteckou podporu na Sinaji končí Spojené státy. Letoun CASA odpovídá potřebám a čeští vojáci jsou schopni naplnit požadavky mise, uvedl předseda české vlády Jiří Rusnok.

Podle slov ministra obrany Vlastimila Picka, Česká republika dostala koncem letošního září „urgentní žádost ze strany vedení mise,“ které se rozhodla, s ohledem na zahraničně-bezpečnostní priority ČR, vyhovět.

[quote align="center" color="#999999"]

„Platný mandát pro zahraniční nasazení českých vojáků, který je schválen do konce roku 2014, podobnou misi neobsahuje. Původně mělo být případné vyslání letounu do oblasti záležitostí nové vlády a Sněmovny,“ dodal šéf českého obranného rezortu Picek.[/quote]

Jak uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel, mise na Sinajském poloostrově dá, mimo jiné, jednoznačnou odpověď na účelnost nákupu letounů CASA.

[quote align="center" color="#999999"]

„Jsem velmi rád, že se v přímém operačním nasazení zúročí dlouhodobá příprava posádek a zabezpečujícího personálu letounů CASA, a zároveň přestanou diskuse o využitelnosti těchto letounů v rámci AČR a jejich nasaditelnosti do operací. Praktické zkušenosti z reálného nasazení letounů v regionu se ztíženými klimatickými podmínkami navíc přispěje ke zvýšení celkové připravenosti pilotů AČR v zabezpečení letecké přepravy, která je navíc pro fungování této mise velmi důležitá,“ sdělil generálporučík Pavel.[/quote]

Náklady související s vysláním letounu CASA a personálu do mise MFO činí necelých 80 milionů korun. Zčásti bude financování zabezpečeno z rozpočtové kapitoly českého ministerstva obrany, z 50 procent bude hrazeno přímo z rozpočtu MFO.

Multinational Force and Observers je mezinárodní organizace odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem, která byla podepsána ve Washingtonu v březnu 1979. Přesto organizace vznikla oficiálně až o tři roky později, poté, co Stát Izrael vrátil území Sinaje Egyptu.

MFO funguje nezávisle na OSN. Mezi hlavní úkoly mise patří provozování kontrolních a pozorovatelských stanovišť, provádění rekognoskačních hlídek na hranicích, ověřování dodržování podmínek mírové dohody a zajišťování volného průjezdu Tiranskou úžinou a přístupu do Akabského zálivu.

V současné době působí v MFO více jak jeden a půl tisíce příslušníků ozbrojených sil z dvanácti zemí (Austrálie, ČR, Kanady, Kolumbie, Fidži, Francie, Maďarska, Norska, Itálie, Nového Zélandu, USA a Uruguaye). Centrála MFO sídlí v Římě, pobočky jsou v Káhiře a Tel Avivu. Výdaje MFO jsou hrazeny stejným dílem ze zdrojů Spojených států, Egypta a Izraele. Přispívají však i další státy, například Německo, Japonsko, Norsko, Španělsko a Švýcarsko.

Česká republika se na Sinajském poloostrově angažuje v rámci mise MFO od roku 2009, kdy do struktur mise vysílá štábní důstojníky. Do nedávné doby tam sloužilo 5 příslušníků české armády. Podle plánu zahraničních misí na roky 2013 a 2014, který v polovině loňského roku schválil český parlament, se jejich počet má snížit do třech osob.

Ještě předtím, než Praha obdržela nabídku o nasazení letounu CASA, Česko uvažovalo pokračovat v působení v misi minimálně do roku 2015, v případě, že bude ze strany vedení MFO přetrvávat zájem o zapojení ČR do této mise. Nyní se však situace změnila a působení českých vojáků na Sinaji se rozšíří.

Zdroj:  czech.ruvr.ru