Ne! On tu totiž pořád je. A bude mít nové mutace? Ano, samozřejmě, podobné viry se pořád mění. Bude někoho ohrožovat? Ano – asi od dubna 2020 víme, koho nejvíc.

Covid-19 je respirační virus, jehož sourozence (jiné koronaviry) dobře známe, žíjí s námi už desítky let. Covid-19 se skoro jistě přidá do běžné virové zátěže mezi ně. Už z prvních dat z Číny a z Itálie bylo jasné, že tento koronavirus zásadně ohrožuje metabolicky nezdravé, přičemž rizikovost stoupá s věkem. Průměrný věk úmrtí byl podle prvních přehledů 79 let. Těžce nemocní a umírající měli v průměru 2,7 komorbidity, tedy 2 až 3 závažné chronické nemoci, jako jsou obezita, nemoci srdce a cév, cukrovka a nemoci plic. Konkrétně třeba obezita ztrojnásobuje riziko hospitalizace, kromě toho také zhoršuje obranyschopnost.

Jak covid-19 zvládat?

Schovávat se před virem může dočasně oddálit, kdy se s ním setkáme. U virů, které tu s námi běžně žijí, to dlouhodobě nedává smysl a tzv. Zero Covid strategie byl více sen některých expertů a vlád než smysluplný plán, jak pandemii zvládnout. Jediné, co je jednoznačně dlouhodobě prospěšné, je naučit se virus zvládat.

Žádná solidní studie neprokázala, že by roušky a respirátory, jak se u nás nařizovaly, jakkoliv smysluplně fungovaly. Navíc ani nemáme solidní studie, které by potvrzovaly prospěšnost opakovaných očkování proti covidu-19, zejména v situaci, kdy už jste covid-19 přirozeně prodělali – a do této skupiny už patříme skoro všichni.

Že naše chaotická nařízení nedávala smysl, to už je veřejným tajemstvím. Zákaz zpěvu, zákaz venkovního pití kávy v kelímku, zákaz přítomnosti otců u porodu nebo zákaz nedělního prodeje, aby všichni nakupovali v sobotu mohli virus tak jedině rozesmát. Lékaři schovaní před pacienty, distanční tělocvik, zapáskovaná dětská hřiště, uzavírání sportovišť nebo škol napáchalo více škod než prospěchu. Ve Švédsku, které k žádnému z těchto rituálů nepřikročilo, mají mnohem nižší nadúmrtnost, než jaká je u nás a v dalších zemích, které zaváděly přísné (a často nesmyslné) restrikce.

Kumulativní nadúmrtnost 2020 - 2022. Izrael mě nejvyšší proočkovanost, Kanada nejpřísnější restrikce.

Kumulativní nadúmrtnost 2020 – 2022. Izrael mě nejvyšší proočkovanost, Kanada nejpřísnější restrikce.

Varování před strašidly

Doporučuji do svého života nepouštět média a experty, kteří vás budou děsit: znovu rozběhnou varování před mutacemi a před viry, budou hlásat z kontextu vytržené a smysl nedávající počty nakažených, budou strašit neočkovanými nebo nezarouškovanými. Strach totiž může do vašeho života vnést chronický stres, který s jistotou oslabuje vaši imunitu, tedy schopnost bránit se jakýmkoliv zátěžím.

Dělejte to nejlepší pro sebe: jezte skutečné jídlo, hýbejte se, buďte dostatečně venku na slunci a čerstvém vzduchu, s přáteli a v pohodě. Bonusem té nejlepší stravy a péče o své tělo bude vedle zvládnutí covidu i zdraví a štíhlost.

Margit Slimáková