Viroložka MUDr. Hana Zelená, ze Zdravotního ústavu v Ostravě, a matematik RNDr. Tomáš Fürst, z Univerzity Palackého v Olomouci, ocenili výkon Jaromíra Jágra v zápase s COVID. Je mi potěšením jejich komentář zveřejnit.

Jaromír Jágr odmítl stát se tváří očkovací kampaně se slovy, že má po prodělání COVIDu dostatek protilátek, a tudíž pro něj očkování nemá smysl. Okamžitě se na něj sesypali rádcové ministerstva zdravotnictví a pravili, že vychází z chybných předpokladů, protože prý nikdo neví, jaká hladina protilátek je dostatečná a jak rychle protilátky klesají. Proto české ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje stanovení protilátek před očkováním a doporučuje očkování všem.

Ve skutečnosti má Jaromír Jágr pravdu a se svojí maturitou z hotelové školy strčí „odborníky“ z  ministerstva do kapsy. Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je totiž přítomnost neutralizačních protilátek proti SARS-CoV-2 nejlepším aktuálním ukazatelem ochrany před opakovanou infekcí u dříve infikovaných jedinců nebo před průlomovou infekcí u očkovaných [1]. Přítomnost neutralizačních protilátek a jejich účinek lze prokázat tzv. virus neutralizačním testem (VNT). Při tomto testu se sérum z krve pacienta smíchá s kulturou živých koronavirů a suspenzí vnímavých buněk a sleduje se, zda protilátky přítomné v séru jsou schopny ochránit buňky před infekcí. Zdravotní ústav v Ostravě testoval, jak výsledky VNT korelují s množstvím cirkulujících IgG protilátek – tedy těch protilátek, které vám za pár stovek stanoví v každém okresním městě. V ostravské studii mělo celkem 1992 lidí detekované IgG [2]. Z nich pouze 16 selhalo ve VNT, u všech ostatních protilátky stačily na zneškodnění viru. Lze tedy říct, že pozitivní test na IgG je více než 99 procentní zárukou toho, že vaše imunita si s virem poradí.

Aby tento výsledek vynikl, nabízíme následující srovnání. Máte-li pozitivní test na IgG protilátky, je pravděpodobnost, že jste před virem chráněni, větší než 99 procent. Máte-li pozitivní PCR test, je pravděpodobnost, že máte skutečně virus na sliznici, menší než 99 procent [3]. Pozitivní test na IgG protilátky je tedy lepší indikátor imunity než je pozitivní PCR test indikátor infekce.

Co víc chtějí ministerští rádcové slyšet? Měli by vrátit tituly a jít na hotelovou školu. Jágr fór ministr zdravotnictví!

[1] Immune responses and immunity to SARS-CoV-2 (europa.eu)
[2] Myšleno v jakémkoliv množství nad hranicí pozitivity dané metody, tedy v tomto případě poměr optické density vzorku a kalibrátoru nad 1.1, ELISA metoda firmy Euroimmun.
[3] To je proto, že specificita PCR metody nedosahuje 99% a někdy se tedy nutně vyskytnou falešně pozitivní výsledky.

Jan Hnízdil