Bylo zveřejněno video nouzového přistání vojenského dopravního letounu USA C-5 Galaxy na letecké základně v San Antoniu, Texas.

Letadlu se nevysunul přední podvozek a letoun o hmotnosti 370 tun se čumákem sklouzl po přistávací dráze. Nikdo nebyl zraněn, škody se počítají.

Mimořádná událost v San Antoniu ještě jednou předvedla chronické problémy podvozku Galaxy, píše The Drive. V roce 2017 ke dvěma podobným případům došlo na letišti vojenské námořní základny USA Rota v Španělsku. Kvůli selhání podvozku byly dva letouny C-5 nuceny přistát na příď. Na dobu vyšetřování případu byly zakázány lety celého parku Galaxy z 56 letadel. Prověrka ukázala, že příčinou problémů s vysunutím a zatažení předního podvozku byl uzel kruhového šroubu. Tento mechanismus byl nahrazen na všech dopravních letadlech, avšak piloti si podle svých slov i nadále házejí minci, jestli se podvozek vysune.

Hlavní potíž spočívá v tom, že přední podvozek C-5 je skládací. Díky tomu dokáže letadlo změnit světlost podvozku, aby se usnadnilo nakládání a vykládání přes přední šikmou plošinu. Právě po takových „dřepech" bývá přední noha nejčastěji vyřazena. Analogické schéma mají ruské vojenské dopravní letouny An-124 Ruslan, tam ale všechno funguje.

Lockheed C-5 Galaxy je strategické vojenské dopravní letadlo amerického vojenského letectva, druhé největší na světě po An-124 Ruslan. Dokáže přepravit 270 vojáků nebo 118 tun nákladu. Dlouhé je přes 75 metrů, rozpětí křídel činí 67,88 m.