Šéf Generálního štábu Ruska Valerij Gerasimov odeslal vojenskému velitelství USA dopis s návrhem, který se týká obnovení Sýrie. Informovala o tom zpravodajská agentura Reuters s odkazem na oficiální dokument. Ruské ministerstvo obrany existenci dopisu potvrdilo.

Uvádí se, že dopis byl odeslán dne 19. července. Podle informací byl adresován předsedovi Společného sboru náčelníků štábů, generálu Josephovi Dunfordovi.

„V návrhu se píše, že syrský režim nemá dostatek vybavení, pohonných hmot, dalších materiálů a prostředků, které jsou nezbytné k obnově země, aby bylo možné přijmout vracející se uprchlíky," píše Reuters.

Podle agentury tento návrh Ruska, o kterém se dříve nehovořilo, byl ve Washingtonu přijat chladně.

Reuters dále píše, že tento plán poukazuje na to, jak se Rusko snaží zvrátit průběh války ve prospěch syrského prezidenta Bašára Asada a v současné době vyvíjí tlak na Washington, aby jim pomohl obnovit oblasti, které jsou pod jeho kontrolou.

V dokumentu se uvádí, že Spojené státy budou takové úsilí podporovat v případě politického urovnání konfliktu v Sýrii, včetně takových kroků, jako jsou volby pod dohledem OSN.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že Gerasimov dopis skutečně poslal.

V dopise se mluvilo o opatřeních, která přijímají Rusko a Sýrie, aby došlo ke stabilizaci země. Ministerstvo uvedlo, že Rusko je připraveno spolupracovat se syrskou vládou a poskytnout bezpečnostní záruky uprchlíkům z tábora Rubkan v oblasti Al-Tanf, kterou kontrolují Spojené státy. Rusko, stálo v dopise, je připraveno vytvořit nutné podmínky pro návrat těchto uprchlíků zpět do svých domovů.

„Dále byla navržena koordinace při humanitárním odminování včetně Rakky a řešení dalších humanitárních problémů, aby se urychlil proces obnovy mírového života v celé Sýrii a došlo k neutralizaci snah nalákat teroristy do svých řad," uvedl ruský rezort obrany.

Zdroj:  reuters.com