Tajnou zbraní tanku T-14 na podvozku Armaty je systém aktivní obrany Afganit, píše časopis The National Interest. V článku se praví, že aktivní obrana nového ruského tanku je doplněna inovacemi a dříve nevídanými systémy.

Konstruktéři Afganitu chtěli sloučit přednosti hned dvou systémů obrany před protitankovými zbraněmi: Drozd a opticko-elektronický systém Štora.

Afganit má dvě aktivní fázované anténové mřížky po obou stranách děla, z nichž každá má směrník o něco větší než 90 stupňů. Tyto radary budou fungovat jak v aktivním, tak pasivním režimu.

V pasivním dokážou například zaregistrovat radiolokační stanice na zjištění pozemních cílů a možná také zachytit signály vysílané protitankovými střelami řízenými na dálku.

Nový systém bude rovněž mít sadu optických snímačů na sledování vypuštění protitankových raket. Za stejným účelem mají být do obranného systému instalovány laserové přijímače používané od osmdesátých let.

National Interest dodává, že systém Afganit zahrnuje instalaci na zadní stěně tankové věže odpalovacích zařízení, které střílejí speciálními prostředky na vytvoření kouřových clon a rozptýlení látek zajišťujících radiolokační odrážení nebo tepelné záření.

Nový obranný systém dostane rovněž zařízení vypouštějící bojové koule rychlostí přibližně 1,7 km za sekundu za účelem zachycení protitankových střel pro případ, že „mírnější" prostředky nebudou účinné.

Zdroj: snews.com