Čína zesílila agresivitu svých rádiových signálů namířených proti filipínským ozbrojeným silám, které operují v blízkosti sporného území v Jihočínském moři. Informovala o tom agentura AP.

Filipínské úřady jsou znepokojeny agresivní rádiovou komunikací s čínskými ozbrojenými silami. Agentura AP cituje filipínskou vládní zprávu, která uvádí, že ve druhé polovině roku 2017 filipínské vojenské letouny dostaly 46 čínských varovných rádiových signálů, když vykonávaly hlídku v blízkosti sporných Spratlyových ostrovů.

Filipínský vojenský letoun letící v blízkosti sporných ostrovů obdržel letos v lednu výhružné varování ze strany čínských sil. Stálo v něm: „Ohrožujete bezpečnost čínského útesu. Okamžitě opusťte oblast a nepřibližujte se, aby se předešlo nedorozumění," uvádí filipínská vládní zpráva.

Čínské ozbrojené síly rovněž vyslaly následující výhružný signál: „Filipínský vojenský letoune, opět vás varuji, okamžitě opusťte oblast, nebo budete čelit následkům." Filipínský pilot později viděl dva výstražné světelné signály, které byly vypáleny ze sporného útesu Gaven Reef, který kontroluje Čína.

Tyto výhružné rádiové zprávy jsou novým fenoménem. V minulosti je navíc vysílaly čínské válečné lodě, zatímco dnes míří přímo ze sporných útesů a umělých ostrovů v Jihočínském moři, kde Čína masivně buduje vojenskou infrastrukturu, včetně rušiček, střel země-vzduch, protilodních balistických střel a umístila na nich dokonce i těžké bombardéry.

V dalším incidentu, který zmiňuje filipínská zpráva, čínské síly vzkázaly dvěma filipínským letounům, na jejichž palubě byli vysoce postavení úředníci ministerstva obrany a důstojníci spolu s 40 novináři, aby se okamžitě otočily v zájmu vyvarování se incidentu. Piloti podle zprávy odpověděli, že letí nad filipínským územím.

Mezitím Spojené státy daly jasně najevo, že hodlají nadále operovat v oblasti. „Mezinárodní právo nám dovoluje zde operovat, dovoluje nám zde létat, cvičit a plavit se, a přesně to děláme a budeme to dělat," uvedl nadporučík Tim Hawkins agentuře AP v únoru.