S tím, jak Bílý dům svolal na čtvrtek politickou schůzi k Íránu za účasti vysokých činitelů Pentagonu spolu s kabinetními poradci pod vedením poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, a po týdnech harašení zbraněmi, jak ze strany prezidenta Donalda Trumpa, tak jeho íránského protějšku Hassana Rouhaniho, tak přišla nová bomba mezi zprávami pocházející od australské ABC, a ta říká, že Bílý dům sestavuje plány, aby udeřil na údajná íránská jaderná zařízení už příští měsíc.

Vedoucí postavy z australské Turnbullovy vlády ABC řekly, že věří, že USA jsou k bombardování íránských jaderných kapacit již připraveny. K tomu bombardování by mohlo dojít už příští měsíc – hlásí ABC.

Důležité přitom je, že Austrálie je součástí globálního zpravodajského partnerství nazývaného „Pět očí“, jehož se účastní, USA, Velká Británie, Austrálie, Kanada a Nový Zéland, a to hraje klíčovou roli hostitelských zemí přísně tajných zařízení, která řídí americké špionážní satelity.

Podle této průlomové zprávy se ABC (Autralian Brodcasting Corporation) dověděla na základě prohlášení klíčových vrcholných obranných a zpravodajských činitelů následující:

  • Vedoucí činitelé z vlády ABC řekli, že Trumpova administrativa je připravena bombardovat Írán
  • Ti řekli, že australská obranná zařízení by nejspíš sehrála určitou roli při identifikaci možných cílů
  • Avšak další vedoucí zdroj z bezpečnosti zdůraznil, že existuje rozdíl mezi poskytnutím zpravodajství a skutečně „aktivním útokem na cíle“.

Tato zpráva cituje vysoce postavené činitele australské vlády, kteří říkají, že tajná australská obranná a zpravodajská zařízení budou nejspíš při útoku na Írán se Spojenými státy a s Británií spolupracovat na identifikaci cílů.

Zvláště jedno konkrétní zařízení– společné obranné zařízení v Pine Gap v Severním teritoriu sehraje při společných pod USA vedením prováděných úderech na Írán významnou úlohu, jelikož je podle této zprávy „považováno v rámci zpravodajského partnerství tzv. ‚Pěti očí‘ za kriticky důležité kvůli roli, jakou hraje při vedení amerických zpravodajských satelitů.“

A dále se předpokládá, že i další agentury sehrají svou roli:

Očekává se také, že při tom svou roli sehrají i analytici z málo známé špionážní agentury Australská geo-kosmická zpravodajská organizace.

Kanada nejspíš při jakékoliv vojenské akci proti Íránu žádnou roli nesehraje, a žádnou roli hrát nebude ani nejmenší partner z bezpečnostního partnerství Pěti očí Nový Zéland, řekly tyto zdroje.

Avšak ač tito činitelé promlouvající pro ABC pod podmínkou anonymity říkají, že zpravodajské plány k útokům na podezřelá íránská jaderná zařízení už začaly, tak se australské ministerstvo zahraničí pomocí intenzivního diplomatického úsilí pořád ještě snaží válce vyhnout.

„Austrálie na Írán naléhá, aby se stal silou míru a stability v regionu,“ řekla ve čtvrtek ABC programu AM ministryně zahraničí Julie Bishop.
Tato zpráva přichází poté, co prezident Trump v neděli rozpoutal twitterovou tirádu samými velkými písmenky, v níž Írán varoval: „UŽ NIKDY VÍCE SPOJENÝM STÁTŮM NEVYHROŽUJTE, NEBO UTRPÍTE DŮSLEDKY, JAKÉ V HISTORII PŘEDTÍM ZAŽIL MÁLOKDO…“ … nějak se to vyvíjí…

Zdroj: zerohedge.com