Ruští molekulární biologové objevili látku schopnou „vypínat“ proteiny, které brání chemoterapii v ničení rakovinových buněk, a úspěšně ověřili její účinnost na kulturách kolorektálního karcinomu.

„Recept“ sestavení jejích molekul byl uveřejněn v časopise Oncotarget.

Na základě steroidu CL-158 syntetizovali biologové látku CL-43, která se ukázala být prostředkem dost odolným vůči vodě, efektivním a přitom bezpečným pro obyčejné buňky, informuje se v časopise.

Její působení ověřili výzkumníci na kulturách buněk kolorektálního karcinomu, které se pokoušeli zničit populárními léky proti rakovině.

Přidání malého množství CL-43 do živného prostředí zvýšilo účinnost chemoterapie 1,5 až dvojnásobně a urychlilo zánik rakovinových buněk, což potvrdilo závěry vědců.

Jak doufají vědci, tento přípravek nebo jeho efektivnější verze udělají už v nejbližších letech chemoterapii pro pacienty méně nepříjemnou a bezpečnější.

Naději na to dává také skutečnost, že analogy CL-43 se už dávno užívají v lékařství při léčení srdečních chorob a staří Egypťané používali výtažků pryšce a jiných rostlin obsahujících podobné látky jako detoxikantů a stimulátorů krevního oběhu.

Zdroj:  oncotarget.com