Rusko je připraveno pracovat s každým prezidentem USA zvoleným Američany a doufá, že se s příštím americkým lídrem podaří navázat dialog a dohodnout se na normalizaci dvoustranných vztahů, prohlásil tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. (Foto: WIkimedia)

„Prezident Putin nejednou řekl, že bude respektovat jakoukoli volbu amerického lidu a že bude připraven k práci s každým zvoleným prezidentem USA. V každém případě doufáme, že se podaří navázat dialog s příštím prezidentem USA a společně se dohodnout na způsobech normalizace našich dvoustranných vztahů. Tím spíš, že se značná část těchto dvoustranných vztahů, mám na mysli kontext stability a bezpečnosti, týká nejen dvou našich národů, ale fakticky národů celého světa,“ řekl Peskov novinářům.

Rusko považuje za správné počkat na shrnutí výsledků prezidentských voleb v USA, pokud jde o blahopřání vítězi voleb, řekl Peskov.

„Chci předem odpovědět na vaši možnou otázku o poblahopřání Putina zvolenému prezidentovi USA. Považujeme za korektní počkat na oficiální shrnutí výsledků voleb,“ řekl Peskov novinářům.

Dmitrij Peskov vysvětlil, proč ruský prezident Vladimir Putin poblahopřál Donaldu Trumpovi hned po volbách, kdežto Bidenovi ne, prohlásil, že jde o nynější právní odvolávání proti výsledkům voleb.

„Rozdíl je naprosto jasný. Vidíte, že tam chystají jisté právní procedury, jež anoncoval dosavadní prezident, právě tím se situace liší. Proto považujeme za korektní přece jen počkat na oficiální zprávy… Tenkrát (pozn. během předcházejících voleb v USA) nebyly žádné právní spory,“ řekl.

V USA se minulé úterý konaly prezidentské volby. Kandidát za Demokratickou stranu Joe Biden v sobotu prohlásil, že byl zvolen prezidentem USA. Předtím o jeho vítězství informovala přední americká média. Současný prezident Donald Trump prohlásil, že volby zdaleka neskončily a že hodlá hájit vlastní vítězství u soudu.

Zdroj: snews.com